Imbruglia, Natalie – Torn (1997)

Geplaatst door
Natalie Imbruglia – Torn

Origineel Torn

Net als o.a. Kylie Minogue, Jason Donovan, Holly Valance en Delta Goodrem bekend geworden in Australische TV-serie en kweekvijver “Neighbours” om er een zangcarriere aan vastplakken

(o) Sørensen, Lis -Brændt (naar het Engels vertaald “Burnt”1993). Amerikaanse band Ednaswap schreef het nummer en waren in ’93 wel bezig met een demo van dit nummer, dat bij Sørensen belandde via Elisabeth Nielsen, die het nummer vertaalde naar het Deens. Een verrassend origineel van Torn dus. De band kwam in ’95 van hún versie, dat op hun 1e album verscheen.  De melodielijnen zijn nog meer voor Natalie uitgezet door Trine Rein in, een Noorse die het nummer in ’96 opnam.

Origineel Torn

Hoe kwam de track dan bij Natalie terecht? De verbindende factor bleek Phil Thornalley van Ednaswap, die als producer opdraafde voor haar debuutalbum ‘Left of the Middle’. Voor Imbruglia was dit een prima tijd om haar intrede te doen in de popwereld. Vrouwelijke solo-artiesten maakten in de 2e helft van de jaren ’90 een prima tijd door. Zangeressen als Alanis Morissette en Sheryl Crow maakten met hun pop met een alternatieve rand een gouden tijd door. Imbruglia haakte hier handig op in en brak met debuutsingle Torn meteen door. Een nummer 1-hit in Australië en #2 in  UK had natuurlijk wel te maken met haar bekende koppie uit Neighbours. Het bleek in de meeste landen haar enige hit, al was dat in haar thuisland wel een ander verhaal. Toch verklaarde Imbruglia haar grootste hit na al die jaren, nog niet zat. Ach het is ook dat nummer dat haar nog een podium geeft. Maar goed, het zijn maar weinigen die zullen beseffen dat het origineel van Torn een Deens nummer betreft. Hieronder de verschillende versies in chronologische volgorde..

Top 40-notering