The Notorious B.I.G. ft. Puff Daddy & Mase – Mo money mo problems (1997)

Geplaatst door
The Notorious B.I.G. ft Puff Daddy & Mase – Mo money mo problems

Christopher Wallace, ofwel The Notorious B.I.G., ook wel Biggie genoemd, werd in 1992 ontdekt door producer Sean Combs (Puff Daddy). De Eastcoast rapper werd op 9 maart 1997, 16 dagen voor de release van album ‘Life after death’ doodgeschoten. Vlak voor zijn dood was Wallace al een zeer prominent rapper, na zijn dood steeg zijn status nog meer, vooral qua verkoopcijfers

(o) Diana Ross – I’m coming out (1980). Instrumentatie, maar ook Diana’s vocalen werden prominent als sample gebruikt. Nu dan weliswaar als backing, r&b-zangeres Kelly Price neemt de leading voor haar rekening. Deze dame heeft als gast -en achtergrondzangeres gewerkt met vele groten, als Whitney Houston, Mariah Carey en Kanye West. Helaas voor haar won ze nooit een Grammy, ondanks 9 (!) nominaties.

‘I’m coming out’ is in de gayscene vaak beschouwd geweest als lijflied, voor Ross had het echter een andere achterliggende gedachte. Het was de 2e single van haar album ‘Diana’, haar eerste album na de “bevrijding” van label Motown. Ross was erg ontevreden over het resultaat en vond dat producer Nile Rodgers haar album als Chic liet klinken. Toch werd zowel de single als het album (ook met ‘Upside down’) erg succesvol, later zouden de 2 hun strijdbijl begraven.

Voor The Notorious B.I.G. werd ‘Mo money mo problems’ zijn grootste hit, halverwege 1997 (dus postuum). Het nam de bovenste positie in de Billboard Hot 100 over van ‘ I’ll be missing you’, nota bene een eerbetoon aan hemzelf.  Album ‘Life after death’ (waarop ook o.a. Jay-Z te horen) blijkt een iconisch album te zijn binnen de hiphopwereld en is nog steeds een van de bestverkochte.

Top 40-notering