Volbeat – Sad man’s tongue (2007)

oorsprong van Home » Top 2000 » Volbeat – Sad man’s tongue (2007)
Volbeat – Sad man’s tongue

Deze band uit Kopenhagen werd opgericht in 2001 en heavy metal met o.a. rockabilly en is de invloed van een Elvis Presley of Johnny Cash nooit ver weg

(o) Johnny Cash – Folsom Prison Blues (1955). Van zijn debuutalbum ‘With His Hot and Blue Guitar’ (1957). Folsom prison blues werd dus als single al enige tijd voor zijn eerste plaat uitgebracht. Het thema haalde Johnny Cash (ook zijn echte naam) uit de film “Inside the Walls of Folsom Prison” (1951). Thema gevangenis zal veelvuldig terugkeren in de muziek van The Man in Black (zijn bijnaam vanwege donkere garderobe). Maar de melodie komt van Gordon Jenkins-nummer ‘Crescent City Blues’ uit 1953  (luister hieronder). Nu was het wel handig geweest als dit ook op de hoes was vermeld van Cash.

Dit gaf aanvankelijk geen herrie in de tent, totdat Cash het nummer ook opnam tijdens een legendarisch concert in Folsom State Prison in 1968. Het werd uitgebracht als livealbum ‘At Folsom Prison’ en ‘Folsom Prison Blues’ werd een hit (#1 in de countrylijst; #32 in de Billboard Hot 100). Daarnaast won Johnny met de single ook nog een Grammy Award. Toch kon ook Jenkins meegenieten van dit succes, want na een rechtzaak wegens plagiaat, kon ook hij $75.000 opstrijken.

Nu is ‘Sad man’s tongue’geen cover, maar als Volbeat Johnny Cash niet heeft gecoverd wat is dan de gelijkenis. Nu zijn er duidelijk elementen uit Cash’ nummer gehaald, ook is er een tekstuele verwijzing: “Leave your Johnny Cash song and get home”. Frontman Michael Poulsen is dan ook groot fan van Johnny Cash en Elvis Presley, nu is de laatste ook vocaal gezien bijna identiek. Dan klinkt het ook niet meer toevallig dat Volbeat ook ‘I’m so lonesome I could cry’ coverde. Deze song uit 1949 van Hank Williams is zowel door Cash als Presley (en dus Volbeat) gecoverd.

Top 2000

Bijzonder genoeg heeft dit nummer van Volbeat nooit de hitlijsten gehaald, al kreeg het destijds redelijke airplay. Toch hebben velen het nummer op waarde geschat en staat het sinds 2016 in de Top 2000. In 2018 werd zelfs plek 266 gehaald, 130 posities hoger dan ‘Folsom Prison Blues’.

Translate »
Scroll naar boven