2Pac – Changes (1999)

oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » 2Pac – Changes (1999)
2Pac – Changes

Originele versie van Changes

‘Changes’ werd eind ’98 in de VS en begin ’99 in Europa postuum uitgebracht in een geremixte vorm. Dit 2 jaar na Lesane Parish Crooks’ (zijn geboortenaam) dood. De zang van het refrein komt van rapper/zanger Talent

(o) Bruce Hornsby & the Range – The way it is (1986). Zowel de pianoriedel als de refreintekst wordt aangewend in ‘Changes’, maar ook de onderwerpen van de  nummers komen aardig overeen. Zo zingt Hornsby over kanslozen in de maatschappij, racisme en de American civil rights movement. Bij 2Pac ligt de nadruk wat meer op de wrijvingen tussen de Afro-Amerikanen en de (overwegend) blanke politiemacht. Dit is niet vreemd vanwege het tijdsbeeld. 2Pac nam ‘Changes’ namelijk op in 1992, toen de spanningen op straat dan ook groot waren.

De eerste opname van 2Pac is interessant, omdat er duidelijke verschillen zijn met de versie die wij kennen. Zo is er een sample te horen met tekst “It’s like that and that’s the way it is”, uit Run DMCs “It’s Like That”. In het 2e couplet is een stuk tekst te horen van rapper Ice Cube, , “Dope dealers, you’re as bad as the police,”. Later is op de track nog een onbekende stem te horen die roept “Clap your hands and feel it, clap you hands and feel it!”. Beluister hieronder.

(o) 2Pac – I Wonder If Heaven Got a Ghetto (1993). B-kant van single ‘Keep ya head up’, in ’97 postuum uitgebracht als hoofdsingle, de 1e na 2Pac’s dood. Het 2e couplet uit Changes is nagenoeg dezelfde als het 3e couplet van ‘I wonder..’. Op de originele versie van Changes is deze tekst niet aanwezig, dus is in ’98 bij de remake geplakt.

Luister hieronder eerst naar de originele versie uit ’92, daaronder de bekende uit ’98. Daaronder ook nog de hit met de bekende pianoriedel van Hornsby..

Top 40-notering


Geplaatst

in

,

door

Originals - De Oorsprong van de Hits