The Rolling Stones – Time is on my Side (1964)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 50s & 60s » The Rolling Stones – Time is on my Side (1964)

The Rolling Stones – Time is on my Side

Van eén van de allereerste hits voor the Rolling Stones, werden 2 versies opgenomen. De eerste versie was vooral voor de Amerikaanse markt en leidde daar tot hun eerste Top 10-hit. Ook in ons land werd de top 10 behaald (#6), toen heette onze hitlijst nog Tijd voor teenagers. De tweede uitvoering was voor de Britse markt, maar deze verscheen daar niet op single, alleen op hun 2e album

Origineel: Kai Winding – Time is on my side (1963). De originele versie, geschreven door Jerry Ragovoy is afkomstig van deze Amerikaanse trombonespeler en componist. De zang komt niet van de minste zangeressen, wat te denken van Dionne Warwick en Cissy Houston (mama van..). Deze man maakte lang deel uit van het orkest van Benny Goodman, lange tijd één van de populairste Amerikaanse orkesten. Nog langer werkte Winding samen met een trombonist/componist met een nog grotere staat van dienst, J.J. Johnson. In de jaren ’60 sloeg hij zijn vleugels uit onder Verve Records en scoorde zelf een Top 10-hit in de Billboard Hot100 met ‘More’ (bekend uit film ‘Mondo Cane’). Begin jaren ’70 maakt hij nog even deel uit van The Giants of Jazz, met wat grotere jazz-artiesten op aarde. Winding overlijdt in 1983op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

time is on my side original

De eerste versie met volledige tekst is afkomstig van soulzangeres Irma Thomas, songwriter Jimmy Norman schreef de volledige tekst. Op de versie van Winding bestonden namelijk alleen de woorden “Time is on my side” and “You’ll come runnin’ back.” Het was slechts een B-kantje van Thomas’ single ‘Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand)’. Toch zullen weinigen zich de A-kant kunnen herinneren ten opzichte van Time is on my side. De versie van Thomas bevat een spoken word gedeelte halverwege, die bij de Stones achterwege is gelaten.

irma thomas time

Overzeese doorbraak

Mick Jagger en Keith Richards hoorden Thomas’ uitvoering toen ze door Engeland tourde en besloten toen het te coveren. Het optreden van de Britse groep in de Ed Sullivan Show gaf ze in 1964 een enorme boost in Amerika. The Beatles hadden dat een paar maanden eerder voor mekaar gekregen in dezelfde show. De in de VS uitgebrachte versie was trouwens een rustigere versie met orgelgeluid. Op de één of andere manier werkte de wat soulvollere nummers daar wat beter dan de hardere nummers. In dit filmpje gemaakt door Top 2000 a go go doet Irma Thomas haar zegje over de Stones release. Deze speelt trouwens nog een belangrijke rol in thriller Fallen (1998) met Denzel Washington en John Goodman. Het geeft Time is on my side een sinistere sfeer, meer dan vermoedelijk de bedoeling was van Jagger/Richards.

Hieronder zijn de 3 hierboven genoemde nummers in chronologische volgorde te horen, beginnend met het origineel.

Geef een reactie