Rod Stewart – Sailing

Origineel: Sutherland Brothers Band – Sailing (1972). Dit Schotse gezelschap bestaande uit broers Gavin and Iain Sutherland. De twee startten aanvankelijk in de groep “A New Generation”. De folkrock groep had in het thuisland een hit met Smokie Blues Away’. Als ze begin jaren ’70 een platencontract bij Island Records vergaren, is dat onder de naam Sutherland Brothers Band. Onder deze naam nemen ze hun eerste singles op, waarvan de tweede single Sailing veel radioairplay krijgt (in de UK). Toch blijft commerciëel succes uit, maar uiteindelijk krijgen de broers waar ze recht op hebben.

Overzeese heimwee
Rod Stewart scoort een wereldhit met Sailing, met een #1-notering in zowel Nederland, België en de UK. Het lied heeft vooral een weemoedige stemming, Stewart is vanwege het dan slechte Britse belastingklimaat verhuisd naar de VS. Dat verklaart ook zijn albumtitel (waarop het nummer dan ook staat) ‘Atlantic Crossing’. De clip met de WTC-torens op de achtergrong is dan ook geschoten in New York. De Britten voelden met Rod en zijn heimwee mee, want het werd zijn grootste hit in de UK.
Maar hoe Stewart tot deze coverkeuze kwam is niet zo’n vergezochte. Een huisgenote van Stewart had de Sunderland Brothers gezien op TV en had hen geprikkeld ze te gaan zien. Rod werd al snel een fan en raakte met de broers in contact. Ze zouden twee nummers meeschrijven op Atlantic Crossing, maar uiteindelijk nam hij alleen Sailing op. En dat nog wel nuchter, voor Stewart hoogst ongebruikelijk, maar er was geen drank aanwezig en zijn vocalen moesten snel opgenomen.
Sailing toch als single en een wereldhit
Rod voelde er weinig voor het nummer als single uit te brengen, het voelde meer als afsluitende albumtrack. De platenmaatschappij besliste anders, iets waar Rod niet lang rouwig om geweest was. Een wereldwijde hit is niet waar de voormalig Faces-zanger rekening mee had gehouden. Ook de Sutherland Brothers kwamen door het nummer ook in het vizier en profiteerden in 1976 met het succes van hun hitsingle ‘Arms of Mary’, dat hier zelfs op #1(!) terecht kwam. In sommige landen kwam het in 1987 opnieuw in de charts na een re-issue vanwege de zeeramp met de MS Herald of Free Enterprise.