Talking Heads – Take Me to the River (1978)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 70s » Talking Heads – Take Me to the River (1978)

Talking Heads – Take Me to the River

take me to the river
Nederlandse fans zullen dit nummer kennen van hun 2e album, in landen als VS, Canada en Australië ook als single. In het Amerikaanse was dit -op ‘Burning down the house’ en ‘Wild wild life’ na- hun grootste hit

Origneel: Al Green – Take me to the River (1974). Green schreef het nummer met zijn vaste gitarist en mede-songwriter Teenie Hodges en was opgedragen aan Junior Parker. Het is een van Green’s kenmerkende songs, die overigens nooit op single verscheen, maar wel indruk maakte. Toch zou hij niet veel later zweren dit soort (seculiere) nummers niet meer te zingen. In de 2e helft van de jaren ’70 wordt hij pastoor, koopt een Gospelkerk en focust zich op de Heer. Het zal tot eind jaren ’80 duren alvorens hij weer gaat optreden, ook met “Take me to the River’. Een Britse journalist/kenner omschreef het nummer ooit als volgt: Een subtiel nummer, een zanger met door honing gedrenkte stembanden, en een subtiele instrumentatie van The Memphis Horns. “It doesn’t sound like a band playing: it sounds like a lot of instruments humming”.

Meerdere coverversies in korte tijd

Toeval of bewust, in 1978 werden in korte tijd 3 coverversies uitgebracht, door Levon Helm (ex-The Band), Bryan Ferry en Talking Heads. Laatstgenoemde was een band in opkomst, had net eerste album ‘Talking Heads:77’ uit, met hit ‘Psycho Killer’. Met Brian Eno was de groep bezig met opnames van het altijd lastige 2e album. Deze krijgt lovende kritieken en verschijnt dikwijls in lijstjes met beste 70’s albums. Ook gaf het de groep met Take me to the River zijn eerste hit in vele landen, in Europa bracht het album echter geen hits. Dat neemt niet weg dat deze cover eigenlijk een must is voor elke muziekliefhebber.

Andere covers komen van onder meer Tina Turner (als B-kantje van single ‘Girls’), Annie Lennox, Eva Cassidy en Lucinda Williams. Opvallend is vooral de cover van Bob Fosko (Raggende Manne) die het opnam als ‘Breng me naar het Water’ (2006). En voor fans van Al Green en/of gospelmuziek is de live-versie met Hootie & the Blowfish zeker de moeite.

Geef een reactie