The Doobie Brothers – What A Fool Believes (1979)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 70s » The Doobie Brothers – What A Fool Believes (1979)

The Doobie Brothers – What A Fool Believes

What a fool believes
Een bijzondere levensloop kende What a Fool Believes van The Doobie Brothers, dat begin januari 1979 het levenslicht zag. In hetzelfde jaar werd de hoogste plaats in de Billboard Hot 100 behaald. Een jaar later won het een Grammy voor Best Song , maar kwam in ons land pas in 1986 in de Top 40 (#12 was de hoogste positie). Hier verscheen het pas laat op single, nadat voormalig Doobie Brother Michael McDonald (zie ook hier) zijn compilatiealbum Sweet Freedom uitbracht

Origineel: Kenny Loggins – What a Fool Believes (1978). Loggins schreef het nummer samen met McDonald en zijn versie verscheen 5 maanden voor de Doobie Brothers-uitvoering op album Nightwatch. Zelf bracht Loggins het nummer niet op single uit, Whenever I Call You “Friend” (met Stevie Nicks) werd de single. In ons land werd dit zijn grootste hit, Footloose is natuurlijk zijn bekendste, maar haalde nooit de hitlijsten hier!

Het nummer gaat over een stel dat voorheen een relatie hadden en elkaar weer ontmoeten. Voor hem was het het beste dat hem was overkomen, voor haar was het tijd om verder te gaan. Hoewel een buitenstaander zou zien dat dit geen kans meer heeft, blijft de man (fool) nog steeds alle hoop houden. McDonald was al bezig met het nummer, liep vast bij een tussenstuk, dat Loggins bij binnenkomst meteen aanvulde. De dag erna werd de tekst telefonisch afgemaakt en was de track geboren.

What a Fool Believes won in 1980 een Grammy voor “Best Song”, links Loggins, rechts McDonald

Een soulvoller geluid

The Doobie Brothers verkeerden in een fase dat hun muziek was verschoven van de rockkant naar een wat soulvoller geluid. Dit had vooral te maken met de stem van Michael McDonald, die in 1975 Tom Johnston verving. Dit zou om een tijdelijke invulling gaan, maar Johnston, wiens herstel van maagbloedingen stroef verliep, verliet de band definitief (1977). Geruchten waren dat er tijdens de opnames van Doobie Brothers-album ‘Minute by Minute’ Michael Jackson ook zou hebben meegezongen. Bandlid Patrick Simmons ontkende dit wel zelf, al had het makkelijk gekund. Jackson hield zich geregeld op in de studio’s, alleen was het niet bij de Doobies opgekomen hem te vragen.

What a Fool believes reikte in zowel de VS als in Canada tot de hoogste positie. In ons land kwam het nummer pas in 1986 op single uit ter promotie van McDonald’s compilatiealbum Sweet Freedom. Onder andere opvallende namen die het nummer coverden zitten artiesten als Aretha Franklin, Matt Bianco, Ten Sharp en Dionne Warwick. Vergelijk hieronder de bekende en de originele versie van respectievelijk the Doobie Brothers en Kenny Loggins.

Top 40-notering

Geef een reactie