Clint Eastwood & General Saint – Stop that Train (1983)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Clint Eastwood & General Saint – Stop that Train (1983)

Clint Eastwood & General Saint – Stop that Train

Stop that train origineel
Jamaicaanse DJ (lees:plaatjesdraaier) Robert Brammer haakte in op een trend om acteurnamen uit spaghetti westerns te adopteren op het podium. Hijzelf ging nog een stapje verder door ook muziek uit te brengen onder die naam. Na samengewerkt te hebben met Dillinger (‘Cocaine in my Brain’), besluit hij een duo te vormen met Britse DJ General Saint. Hun humoristische optredens zorgen voor een hoge amusementswaarde. Stop that Train bereikt in ons land een niet onverdienstelijke #3 op. Verwar deze song overigens niet met ‘Stop the train’ van The Wailers uit 1971, dit is een heel ander lied!

Origineel: The Spanishtonians – Stop that Train (1965). Deze Jamaicaanse groep stond ook bekend als zijnde Spanish Town Skabeats. Het (ska-)nummer moest destijds een plek op de single delen met ‘Oh my Baby’, beide geschreven door Prince Buster. Twee jaar later werd dit anoniem blijvende nummer een (Jamaicaanse) hit, dankzij de coverversie van Jamaicaans duo Keith & Tex. Zij veranderden wel wat tekst, “my baby he is leaving” werd “my baby she is leaving”. Hun stijl werd getypeerd als Rocksteady, dat zo rond 1966 ontstond en een voorloper was van de reggae.

Niet geheel toevallig duikt Prince Buster hier op als vaandeldrager van dit genre, luister bijvoorbeeld maar eens naar ‘Judge Dread’. Keith & Tex treden op tot 1970, waarna hun wegen scheiden, om halverwege jaren ’90 toch weer samen te komen. Een nieuwe radiostilte volgt, maar vanaf 2013 lijken de twee hun muzikale kameraadschap voort te zetten. Anno 2021 maken Keith Rowe en Phillip Texas Dixon nog steeds muziek, getuige singles ‘My Sweet Love’ en ‘Music Sweet’.

Origineel: The Journeymen – 500 Miles (1961). De melodie uit deze folksong gebruikte het reggae-duo in het 2e deel van hun hit. Hedy West schreef het, maar de eerste release is van de groep rond Scott KcKenzie (bekend van ‘San Fransisco’). Ander bandlid, John Philips, deed het later ook niet slecht met the Mamas and the Papas. Later waagden ook o.a. Jackie Deshannon, Sonny & Cher, Mary Wells en Hooters (bekend van ‘Satellite’) zich aan het nummer.

Stop that train original

De meest bekende uitvoering van Stop that Train is uiteraard van Clint Eastwood & General Saint, dat hier in 1984 een top 3-hit werd. Ze voegden zelf de tekst “Hey mister postman, bring back my woman” toe. In 1981 breekt het duo daar in Engeland met album ‘Two Bad DJ’ en de hitsingle ‘Tribute To General Echo’. Hier maken we dus pas ruim 2 jaar later kennis met ze, maar de twee gaan alweer snel uit elkaar. Toch is er begin jaren ’90 een reunie, dat nog op plaat verschijnt: ‘BBC Radio 1 Live In Concert‘. Ook in 2011 staan ze nog op het podium, daarna lijken alle sporen van het duo gewist.

Een redelijk belangrijke bijdrage komt van Jamaicaan Scotty , die het covert onder titel ‘Draw your Brakes’ (1971). Het is zijn versie die gesampeld wordt door artiesten als Beastie Boys (B-Boy Bouillabaisse, 1989) en Vanilla Ice (Stop that Train, 1990).

Top 40-notering

De Clint Eastwoord & General Saints-uitvoering (1983)
Originele versie uit 1965

Hier krijgt het nummer wat meer vorm (1967)