Normaal – De Hoofdman was Knuppeldik (1988)


oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Normaal – De Hoofdman was Knuppeldik (1988)

Samenwerking met Glanerbrugger Muzikanten

De boerenrockers van Normaal zijn in de jaren ’80 niet weg te denken uit de Nederlandse Top 40. Deurdonderen, Hiekikkowokan en Heidi zijn slechts 3 van de 22 Top 40 hits in 10 jaar tijd. ‘De Hoofdman was Knuppeldik’ (#25 in 1988) was een bewerking van een oude spoken word opname met een mooi verhaal

Origineel: Gustav Schönwald – Der Hauptmann von Cöpenick (1906). Deze Duitser begon als acteur in het Berlijnse City Theater, voordat hij zich met techniek ging bemoeien. Hij nam meerdere geluidsfragmenten op met behulp van een wasrol of wax cylinder. Ook was hij één van de oprichters van één van Europa’s oudste record label, BEKA Records. In 1906 nam hij op een wasrol Der Hauptmann van Cöpenick op, hier te beluisteren! Niet direct de originele versie van De Hoofdman was Knuppeldik, maar wel waar alles mee begon.

Het verhaalt over een Duitse schoenmaker die zich voordoet als een Pruissiche officier en zich zo tegoed doet aan rijkdommen. Zo gebood hij gardesoldaten met hem mee te komen, liet de “schathouder” arresteren, nam geld mee en verdween in burgerkleding. 10 Dagen na deze daad arresteerde men hem alsnog. Deze Wilhelm Voigt zou hier 4 jaar voor vastzitten, maar Kaiser Wilhelm II zag de humor er wel van in en bood hem binnen 2 jaar clementie.

hoofdman was knuppeldik
Wilhelm Voigt, ofwel Der Hauptmann von Cöpenick

Verfilmingen

Het verhaal kon natuurlijk ook rekenen op verfilming, hetgeen voor het eerst gebeurde in 1906. Daar was bovengenoemd fragment een soort van promotie van. Er volgden ook talloze toneelstukken, boeken en lezingen van Voigt zelf, die als een soort Tijl Uilenspiegel gold die periode. De eerste film met geluid kwam (1931) uit als Der Hauptmann von Köpenick, geschreven door Carl Zuckmayer. Deze werd later ook in het Engels uitgebracht als “The Captain of Köpenick”. Maar de legende rond Voigt is nog steeds levend, zo worden in Duitsland nog wel toneelstukken of musical opgevoerd rond hem. Ook in Maastricht voert een toneelgezelschap eens in de zoveel jaar “de Kaptein vaan Köpenick” op.

Hauptmann von Köpenick
Duitse postzegel uit 2006

Drafi Deutscher

Origineel: Drafi Deutscher – Der Hauptmann von Köpenick (1967). Ik noteer deze ook als origineel, omdat bovenstaand muzikaal weinig van doen heeft met het Normaal-lied. Maar had deze versie, die muzikaal dus wel een blauwdruk was voor de Hoofdman was Knuppeldik, wel bestaan zonder het muzikale stuk uit 1906? Drafi’s bekendste nummer stamde uit 1965 en was ‘Marmor, Stein und Eisen bricht‘, later nog gecoverd door De Heideroosjes. Later zat hij nog in Mixed Emotion dat in 1987 een grote hit scoorde met ‘You want love’. Veel bijzonders was met deze schlager -geschreven door Christian Bruhn- niet aan de hand, het verscheen ook niet op single. Maar neem toch even de moeite om het te beluisteren en te vergelijken met het Normaal-lied.

De Normaal-versie

De Hoofdman Was Knuppeldik gaat over een hoofdman van een schutterij die altijd in de kroeg zit en dronken is. Zijn tactiek is om de Spaanse vijand ook dronken te voeren en laveloos terug te sturen naar zijn land. Mogelijk verwijst de songtekst naar de Tachtigjarige Oorlog en de hertog van Alva die in 1567 Nederland binnenviel, maar in 1573 weer terugging naar Spanje. Ten slotte wordt in het laatste couplet de schutterij overbodig. De hoofdman wordt herbergier en de Spanjaard komt elk jaar op 5 december weer naar Nederland. Het lied van Normaal, opgenomen met de fanfare van Glanerbrugger Muzikanten bereikte in de Top 40 #25.

Top40-notering

Inclusief kledij uit de tijd van Der Hauptmann von Köpenick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits