Quincy Jones – Ai no Corrida (1981)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Quincy Jones – Ai no Corrida (1981)

Quincy Jones – Ai no Corrida

original Ai no Corrida
Tussen 2 grote platen van Michael Jackson door kwam deze producer met eigen werk op de proppen, album ‘The Dude’. Deze plaat was opgenomen met een gigantische lijst van -zeer kundige- sessie- en gastartiesten, waarover straks meer. Deze Ai no Corrida werd een wereldwijde hit, vooral in Japan (#1) sloeg het flink aan

Origineel: Chaz Jankel – Ai no Corrida (1980). Deze Charles (ook wel Chaz, ook Chas) bracht zijn naar hemzelf vernoemde debuutalbum uit met deze track. Deze Chaz kwam halverwege jaren ’70 in de (pubrock-)groep Kilburn and the High Roads, met Ian Dury als zanger. Deze groep besloot te stoppen in 1976, niet veel later vormde Dury een nieuwe groep om zich heen. Dit werd Ian Dury and the Blockheads, waar Jankel een van de bepalende bandleden zou worden. Zo schreef hij mee aan de bekende ‘Sex & Drugs & Rock & Roll’ (1977).

Op ‘Hit me with your rhythm stick’ (1978) was zijn aandeel zelfs nog groter. Op deze laatste baseerde hij de melodie op de pianoriedel van eerder Dury-nummer Wake Up and Make Love with Me”. In 1980 verlaat Jankel de groep om in de jaren erna 4 albums op te nemen, vaak met Dury’s vocalen. Zijn grootste hit, ‘Glad to Know you’ belandt op #1 in de Billboard Dance Club Songs. Maar toch zal Ai no Corrida een prominentere plek in de muziekgeschiedenis krijgen dankzij Quincy Jones. Toch wist Jankel wel 6 weken in de Tipparade rond te hangen met het origineel van Ai no Corrida.

Origineel ai no Corrida

Eigen hit topproducer met sterrencast

Quincy Jones had destijds in 1981 al een enorme staat van dienst, zowel als muzikant als producer. In 1956 speelde hij al (2e) trompet op het podium bij Elvis Presley’s eerste TV-opnames. Begin jaren ’60 produceerde hij al nummers als It’s my party (Lesley Gore), werkte met Frank Sinatra en Dinah Washington. Via zijn productieklus voor de Wizard of Oz (zie ook hier), kwam Jones in contact met Michael Jackson. Dit contact leverde later de albums ‘Off the Wall’, ‘Thriller’ en ‘Bad’ op. Maar Jones leverde in 1981 een eigen album af, ‘The Dude’ met medewerking van de grootste artiesten. Jackson was te horen op de titeltrack, Toots Thielemans op ‘Velas’, Herbie Hancock op meerdere tracks.

Op Ai no Corrida neemt gospelzanger Charles May (Dune) de leadzang voor zijn rekening, Patti Austin doet backing. Eerder genoemde Hancock speelt electrische piano, op de track Louis Johnson (Brothers Johnson, bekend van ‘Stomp’) de basgitaar. Braziliaan Paulinho da Costa (werkte met o.a. Michael Jackson, Madonna en Earth Wind & Fire) doet percussie en Steve Lukather gitaar. Verder Jerry Hey (kijk hier voor zijn ongelofelijke staat van dienst) op trompet en Bill Reichenbach Jr op trombone. Tot slot David James “Hawk” Wolinski, met Chaka Khan deel uitmakend van Rufus en schrijver van Ain’t nobody, op klarinet. Artiesten als Da Costa en Lukather werkten niet veel later ook weer mee op het Thriller album van Jackson. Quincy’s versie haalde in Japan de bovenste positie, in Engeland #14, VS #28. In Nederland kwam het niet eens in de Tipparade en was dus het origineel van Ai no Corrida succesvoller. Toch is het de versie van Jones die de radiostations hier prefereren.