Rob de Nijs – Foto van vroeger (1980)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Rob de Nijs – Foto van vroeger (1980)

Rob de Nijs – Foto van vroeger

Foto van vroeger origineel
Foto van vroeger is nooit op single verschenen, maar wordt wel door velen zeer gewaardeerd. Dit vanwege de nostalgische gevoelens die het opwekt, en is zodoende vergelijkbaar met Het werd Zomer van 3 jaar eerder. Is vanaf de start van de Top 2000 (1999) steevast in de lijst te vinden! Slechts 1 jaar viel deze buiten de bovenste 1000!

Origineel: Udo Jürgens –  Damals wollt’ ich erwachsen sein (1978). Jürgens schreef het nummer zelf met Irma Holder en zette het op album ‘Lieder, die auf Reisen gehen’. De Oostenrijkse zanger is -zacht gezegd- een van de meest succesvolle Duitstalige zangers ooit met ongeveer 100 miljoen verkochte platen. Jürgens komt dan wel uit de Schlagerhoek, thematisch paste hij daar later niet bij met teksten over politiek, verslaving enz. Geen schallplaten, maar meer chansons, zoals de meesten van ons deze in het Engels of Frans kennen. Zijn verscheidene deelnames aan het Eurovisie Songfestival heeft Jürgens de nodige opstarthulp hebben gegeven. Toen zong hij ook nog over de liefde, maar dat werd in de jaren ’70 toch anders.

Nederlandse en internationale covers

Met Merci, Chérie sleept de Oostenrijker in 1966 zelfs de winst binnen, de volgende Oostenrijkse winst (Conchita Wurst) duurde 48 jaar! Dat was nog in de tijd van de romantische teksten, vooral in de jaren ’80 werden deze grilliger. Van maatschappij kritische teksten en felle kritiek richting de Katholieke kerk tot aan voetballiederen als ‘Buenos dias Argentina’. Veelzijdig was de zanger zeker en met een turbulent liefdesleven zijn er veel raakvlakken met André Hazes. De laatste nam ook niet voor niets een nummer van hem op, zie hier.

Wellicht zal Rob de Nijs dat met Foto van Vroeger ook hebben gehad, raakvlakken met de oorspronkelijke artiest. Moet ik nog wel vermelden dat naast Hazes, de Nijs en ook Koos Alberts (‘Waarom ja waarom’ uit 1984) ook grote internationale artiesten als  Sammy Davis Jr, Bing Crosby, Shirley Bassey, en Al Martino werk van Jürgens opnamen. In dit artikel is veel meer te lezen over het werk, maar vooral ook het leven van de Oostenrijkse zanger.

Nostalgische laatbloeier

Net als het boven genoemde ‘Het werd Zomer’ schreef ook hier Joost Nuissl de Nederlandstalige tekst. Het nostalgische ‘Foto van Vroeger’ bevat bijvoorbeeld de passage “De Wereld Was Niet Groter Dan De Globe Van Vader”. Rob bedoelde hier, dat vader de krant las, er waren nog maar 2 televisiekanalen, internet was nog ver weg. Dus ja, wie was jij dan om kritisch te zijn, en aan de andere kant, het leven was overzichtelijker. Je wist vaak wel waar je aan toe was.

Het nummer belandde op album ‘Met je Ogen dicht’, -met hitsingle ‘Zondag’- dat in de albumlijst nummer 1 bereikte. Uit handen van zijn idool Cliff Richard mocht de Nijs een platina plaat in ontvangst nemen in 1980. De aanwezigheid van Richard had nog een reden trouwens, Rob had op de plaat ook ‘Nu De Nachten Nog’ ingezongen. Dit was een cover van Cliff Richard zelf, die het origineel opnam als ‘Miss you Nights’ (1975).

Foto van Vroeger mocht dan wel niet op single zijn uitgebracht, het nummer groeide in de loop der jaren tot ware klassieker. In de Top 2000 heeft het vanaf jaar 1 al die jaren bij de eerste 1.000 nummers gestaan, op 1 jaar na (2018). Ook in de Evergreen Top 1000 (radio 5) steeg deze van 834 (in 2008) tot 23 (2020)! De Nijs zou het in 2006 ook nog in het Fries opnemen: ‘Foto Ean Eartids’, foar de Fryske Rob de Nijs fan!

Geef een reactie