Kula Shaker – Hush (1997)

oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » Kula Shaker – Hush (1997)

Cover in Britpop-vorm

Kula Shaker Hush
Ineens waren ze daar in 1997, het heerlijke frisse geluid van Kula Shaker. Scheurende gitaren en een heerlijk orgeltje , en dan het aanstekelijke ‘Na na na na na na na na na’ . Het word hun grootste hit wereldwijd, ook in Nederland. Wordt het in de UK #2, hier blijft het een bescheiden hit en eindigt op #23 in de Top 40

Door: Ben Striesenou

Origineel: Billie Joe Royal – Hush (1967). De Amerikaanse zanger Billy Joe Royal brengt het origineel van ‘Hush’ voor het eerst op als single, wat hem met name in Europa zijn grootste hit op leverde, in Nederland bereikte het nummer zowel in de Top 40 als de Parool Top 20 de 5de plek. Ook in België (nr1), Duitsland (nr 12) en Zwitserland (nr2) word het een hit.

In 1967 reed Billie Joe Royal met zijn vast songwriter/producer Joe South van Atlanta naar Nashville voor de opnamesessie. Onderweg naar Nashville schreef South het nummer
‘I Never Prommised You A Rose Garden’ , maar Royal vond het maar niks, dus toen schreef hij ‘Hush’ voor Billie. Het zou later met ‘Rose Garden’ helemaal goed komen toen het een wereldhit werd voor countryzangeres Lynn Anderson.

Originele versie Origineel Hush

In Amerika kwam het origineel van ‘Hush’ niet verder dan de 52ste plek in de Billboard Hot 100, het meeste succes werd dus in Europa behaald. ‘Hush’ was trouwens niet de eerste hit die Joe South schreef voor Billie Joe Royal, 2 jaar eerder stond Royal ook al in de Top 40 met het door South geschreven ‘Down In The Boondocks”.

Britpop met Indiase invloeden

Ineens waren ze daar in 1997, het heerlijke frisse geluid van Kula Shaker. Scheurende gitaren en een heerlijk orgeltje , en dan het aanstekelijke ‘Na na na na na na na na na’ . Het was bij ons in de jeugdsoos direct een hit, Eigenlijk gek dat ik er nu achter kom dat ik het nummer niet eens in huis heb, zelfs niet verdwaalt op een verzamelaar.

De Britse psychedelische band Kula Shaker kwam voort uit de band The Kays, opgericht door Chrispian Mills in samenwerking Alonza Bevan, met wie Mills al eerder een band had gevormd. Chrispian was tussendoor gaan backpacken in India. De band veranderde van naam en richting in 1995, toen Mills op het idee kwam om de naam te veranderen in Kula Shaker, naar een negende reeuws Indiaase koning Kulashekhara, en tegelijk een andere meer spirituele richting op te gaan. Door het winnen van een contest kregen ze een contract bij Columbia Records.

Kula shaker hush original
Kula Shaker; 26/11/1998

De debuut single ‘Tattva’ viel in eerste instantie net buiten de Britse hitparade, pas toen de volgende single ‘Greatfull when you’re dead’ wel de hitparade bereikte, werd ‘Tattva’ opnieuw uitgebrachte bereikte het de 4de plek in de UK. De derde single ‘Hey Dude’ kwam in Nederland niet verder dan de Tipparade in 1996. In het najaar van 1996 komt het album ‘K’ uit, wat uiteindelijk dubbel platina word de UK.

Wat bijzonder genoeg niet op het album staat is ‘Hush’ , dat uitkomt in februari 1997.
Het word hun grootste hit wereldwijd, ook in Nederland, waar het een bescheiden hit word en eindigt op een 23ste plek in de Top 40. Toch een beetje tegenvallend als je het mij vraagt, het is ook het laatste wat we in de Top 40 van de band vernemen.

Andere bijzondere uitvoeringen Hush

In mei 1968 nam Deep Purple het op voor hun debuutalbum ‘Shades Of Purple’ , hun debuutsingle werd. Het zou de 4de plek in de Amerikaanse Billboard halen, het tot dan toe grootste succes voor schrijver Joe South. Deze versie word later gesampled door Beastie Boys in het nummer ‘Hey Girls’ en PM Dawn in het nummer ‘Downtown Venus’. De Franse zanger Johnny Hallyday neemt in 1968 een Franstalige cover op getiteld ‘Mal’, en de Vlaamse zanger Jimmy Frey neemt in het zelfde jaar een Nederlandstalige versie op. Maar ook gevallen formatie Milli Vanilli maakte een uitvoering die ook helemaal in typische Milli Vanilli-stijl is geproduceerd.

Top 40-notering

De voor ons bekendste versie van Kula Shaker
En de originele uitvoering uit 1967
Translate »
Scroll naar boven