A Tribe Called Quest – Can I kick it? (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » A Tribe Called Quest – Can I kick it? (1990)

A Tribe Called Quest – Can I kick it?

Zonder belerend te klinken kwam dit New Yorkse hiphoptrio met een bewuste boodschap, soms zwaarbeladen, soms met een knipoog. Maar samen met groepen als De La Soul en Jungle Brothers vormde A Tribe Called Quest een nieuwe beweging binnen de hiphopscene, waarbij machogedrag niet een vereiste was en muzikaal meer de grenze werden opgezocht

De volgende samples komen voor in ‘Can I kick it?’:

(o) Lou Reed – Walk on the wild side (1972). De bekende baslijn bepaalt grotendeels de sound in bovengenoemde track.

(o) Dr. Lonnie Smith – Spinning wheel (1970). Sample is te vinden op de albumversie, na ongeveer 1:27min. Niet te vinden op de singleversie uit ’92 (die te vinden is onder de titel “Boilerhouse mix” en daar de verkorte versie van). Laatstgenoemde versie is voor velen een bekendere uitvoering.

(o) Dr. Buzzard’s Original Savannah Band – Sunshower (1976). Sample is op beide versies te horen, zo rond de 0:10min, daarna nog enkele malen.

(o) Sergei Prokofiev – Dance of the knights (1935). Eerste klanken van dit klassieke stuk worden op de boilerhouse mix van Can I kick it? zo tegen het einde gesampeld. Zie ook Sting – Russians

(o) Ian Dury and the Blockheads – What a waste (1978). Gitaar- en bassample uit deze track is ook alleen -en subliem-toegepast op de eerder genoemde mixversie.

Met deze track zette A Tribe called quest ook voet in Europa, met #13 in de Top 40. Maar dat het een invloedrijk nummer is blijkt wel uit de vele verwijzingen ernaar. Zo wordt er door Jay Z (22 Twos), Drake (Show me a good time) maar ook Robbie Williams (Rock DJ) verwezen naar Can I kick it? Het schijnt zelfs dat Zweedse zangeres Lykke Li haar shows steevast eindigt met dit nummer..

De groep bestond aanvankelijk uit 4 leden Q-Tip, Phife Dawg, Ali-Shaheed Muhammad en Jarobi White. De laatstgenoemde verliet de groep in 1991, vlak na de doorbraak. De veelzijdige groep werd door de pers omschreven als intelligente, artistieke rapgroep, die naast een dansbaar geluid jazzinvloeden niet schuwde. In ’98 ging de formatie uit elkaar om de laatste jaren meerdere malen weer bij elkaar te komen. In 2016 verscheen zelfs nog een nieuw album.

Top 40-notering

Geef een reactie