Aaliyah – Are You That Somebody? (1998)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Aaliyah – Are You That Somebody? (1998)

Aaliyah – Are You That Somebody?

Aaliyah - Are You That Somebody?
Timothy Mosley, beter bekend als Timbaland was op deze track actief betrokken als componist en producer. Het was prominent aanwezig in de film Dr. Dolittle met in de hoofdrol Eddie Murphy. Stephen Garrett schreef de tekst, waarin de hoofdpersoon zich afvraagt of de beminde persoon wel discreet en goed genoeg is. Maar we kennen de track vooral van dat baby-gegieghel, waar komt dat vandaan, van Aaliyah zelf?

Origineel: Jac Holzman – Happy Baby (1964). Dit stamt af van verzamelelpee ‘Authentic Sound Effects Vol. 8’. Deze geluidsdrager staat vol met allerlei geluiden uit het dagelijkse leven. zoals een scheerapparaat, pepermolen, toiletdoorspoelen, maar ook menselijke geluiden. Denk daarbij aan snurken, vrouwelijk schreeuwen, lachen, iemand die van de trap valt en dus de blije baby. Het geluid komt dus niet van een nog jonge Aaliyah zelf, of een kind van één van de betrokkenen. Toch werkt de sample op één of andere manier wel aanstekelijk, zal wel een primaire reactie van ons brein zijn. Deze Jac Holzman was trouwens niet zomaar iemand, maar de oprichter van Elektra Records. Hij tekende grote namen als The Doors, Carly Simon en The Stooges (met Iggy Pop). Ook was hij eind jaren ’70 betrokken bij een programma, dat uiteindelijk tot MTV zou leiden. De Elpee met geluidsopnames was gewoon een leuk uitstapje voor Holzman.

Controverse

Voor Aaliyah was dit een definitieve doorbraak, nadat ze 4 jaar eerder al succes had met album ‘Age Ain’t Nothing but a Number’. Daar zat wel een zweem van negativiteit omheen, omdat de zangeres toen een relatie zou onderhouden met haar mentor. Dit was R. Kelly, toen 27, Aaliyah was toen 14, 15 jaar, en maakte de titel dan ook zeer discutabel. De twee zouden zelfs zijn getrouwd, waarbij haar leeftijd ten onrechte op 18 was gesteld. Dat huwelijk hebben haar ouders uiteindelijk ongeldig weten te verklaren. Aaliyah zou hier later nooit meer over hebben willen praten, ook eindigde hun professionele relatie. Een nieuw hoofdstuk brak aan voor de zangeres toen ze ging samenwerken met Missy Elliott en Timbaland. Het leverde in 1996 album ‘One in a Million’ op, maar geen van de afstammende singles werd hier een hit. Dat was dus met Are you Somebody? en Try again (soundtrack ‘Romeo must Die’) wel anders. Maar beide hits stonden dus niet op een studioalbum van Aaliyah.

Are you that Somebody stond dus op de soundtrack van film Dr. Doolittle, maar hier stonden meer Timbaland-produkties op. Dat gaat dan om de tracks ‘Same Ol’ G” van r&b-zanger Ginuwine en All Saints cover van Lady Marmalade. Timbaland zou voor de beat zijn inspiratie uit het ‘Oompa Loompa’-liedje uit ‘Sjakie & de Chocolade Fabriek’hebben gehaald. “I took that rhythm and I listened back to it and I was like, “‘Man, that’s a dope addition.’ That’s what I was trying to attempt but in a hip-hop way.” Met dank aan Willy Wonka dus..

Maar nog heel even over dat babylachje van die geluidenplaat van Holzman, want die is in meer muziek te horen. Luister maar eens naar ‘Delirious’ van het ‘1999’-album van Prince en dan helemaal aan het einde. Datzelfde geldt voor de track ‘New World Order’ van Curtis Mayfield uit 1997 (bij 5:12min). Maar het geluidje komt dus duidelijk niet bij Aaliyah zelf vandaan. De zangeres die op 25 augustus 2001 omkwam bij een vliegtuigcrash na opnames voor de videoclip bij ‘Rock the Boat’.

Top 40-notering

Geef een reactie