Acraze (feat. Goodboys) – Believe (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Acraze (feat. Goodboys) – Believe (2022)

Acraze ft Goodboys – Believe

Acraze Believe sample
Charlie Duncker, ofwel Acraze brak in 2021 door met track Do it to it . Hier bouwde hij een r&b-/popnummer om tot een dancetrack. Nu maakt Acraze op Believe gebruik van een 90’s track, waarbij The Goodboys het vocale deel uit die trackbopnieuw opnamen. Velen zullen de melodie en tekst wel herkennen, maar weinigen zullen kunnen aangeven waar het echt vandaan komt..

Origineel: Coco Star – I need a Miracle (1996). Coco Star was het pseudoniem van Britse zangeres Susan Brice, die zich vooral ophield in de triphop- en drum-‘n-bass scène. Zo werkte ze vanaf 1992 samen met o.a. Massive Attack, Tricky en bracht wat singles uit zoals ‘One by one’. Het leverde Brice een platencontract op bij Universal in ’94, hetgeen leidde tot samenwerken met songwriter Rob Davis. Deze laatste -ooit lid van 70’s groep MUD- switchte door Paul Oakenfold (eind 80’s) van het rock- naar het dance-/popgenre. Davis was ook degene die ‘I need a Miracle’ schreef voor Brice, die hier een hitje mee had in de UK(#39). Al moet worden gezegd dat de zangeres hier ook genoeg inbreng bij had.

I need a Miracle original
Coco Star- I need a Miracle

Illegale versie

In Duitsland werkte rond de millenniumwisseling Duitse producer Ramon Zenker samen met zijn vaste kompanen Dirk and Marco Duderstadt. De laatstgenoemden kwamen met verschillende creatieve ideeën, Zenker mixte dat tot een track. Zo ontstond de trance-achtige track ‘Toca’s me’, dat ze in 1999 uitbrachten onder de naam Fragma. Het reikte in de UK tot #11, in ons land kwam het niet verder dat de Tipparade. Zenker dacht dat het daar wel bij zou blijven en dat zijn “15 minutes of fame” was. Groot was zijn verbazing toen het nummer de basis was van een mash-up met ‘I need a Miracle’.

Illegaal gebruik?

Deze mash-up, genaamd ‘Toca’s Miracle’ was in 2000 niet van de radio af te branden. Het was Britse DJ Vimto die deze songs samenvoegde en er een bootleg van liet drukken. Dat was zo illegaal als het maar zijn kon. Meerdere grote DJ’s namen het op in hun set, waarna het label van Fragma Positiva Records het nummer uiteindelijk legaal uitbracht. Deze Toca’s Miracle werd een dikke Top1-hit in de UK, toch kwam het in ons land weer niet verder dan de Tipparade. Dat lukte pas in 2007 in de edit van Richard Durant (#18 Top 40).

“Something to believe in”

Acraze benaderde the Goodboys (bekend van o.a. Bongo Cha-cha-cha) via Instagram en dit duo stuurde wat opgenomen zang terug. Een deel van de tekst is zelf geschreven, maar het refrein is toch echt van ‘I need a Miracle’. De titel heeft het stel uit de zin “Something to believe in” gebruikt. Verder heeft Acraze wat synth-elementen uit ‘Toca me’ gehaald en krijgen de nummers dankzij de Amerikaanse DJ een nieuw leven. Het was natuurlijk makkelijk geweest om het nummer neer te zetten als een remake van Toca’s Miracle van Fragma. Het lag -zo blijkt- allemaal wat genuanceerder. Luister hieronder naar de besproken nummers in chronologische volgorde.

Top 40-notering

Coco Star – I need a Miracle (1996)
Fragma – Toca me (1999)
Fragma – Toca’s Miracle (2000)
Alcraze (ft Goodboys) – Believe

Geef een reactie