All Saints – Pure Shores (2000)

oorsprong van Home » Hit en origineel » All Saints – Pure Shores (2000)
All Saints – Pure shores
Afkomstig uit succesfilm “The Beach”. Filmregisseur Danny Boyle benaderde All Saint Shaznay Lewis om tekst te schrijven bij de door William Orbit geproduceerde (intsrumentale) track. 

(o) Madonna – Frozen (1998), de bliepjes uit Frozen komen duidelijk terug in Pure Shores. Nu is William Orbit ook – niet toevallig- producer van beide nummers. Luister goed naar het begin van het All Saints-nummer en na 3 seconden kun je de bewuste synthdeuntjes horen. Deze kun je -zachter gemixt- in Frozen na 55 seconden horen, precies dezelfde tonen. Het nummer van Madonna was zelf op haar beurt lijdend voorwerp van plagiaatgeruchten. Een Belgische rechter had namelijk in 2005 uitgesproken dat een aantal maten wel erg veel leek op ‘Ma vie fout le camp’ door Salvatore Acquaviva. Het Hof van beroep in het Belgische Bergen draaide deze uitspraak echter terug in 2014. In de tussentijd mocht men het nummer niet draaien op de Belgische radiostations. De Queen of Pop vertolkte het nummer juist wel tijdens haar bezoek aan het Werchter-Festival.

pure shores samples

Het was dus Shaznay Lewis die het nummer in elkaar heeft gezet met William Orbit. Dit terwijl 2 andere leden van All Saints bezig waren met opnames voor een film, Honest. De muziek van het Brits/Canadese All Saints balanceerde tot dan toe tussen pop en r&b en leverde hits als I know where it’s at  en ‘Never ever’ op. Ook namen ze al eerder cover ‘ Under the Bridge’ op van Red Hot Chili Peppers op. Dat leverde ze op een behoorlijke stortvloed aan kritiek op en kon de formatie muzikaal wel een oppepper gebruiken. Naast een dikke hit (#1 in UK, Italië en Roemenië; #9 in ons land) waren popcritici positief. De hippe, melancholische klanken maken Pure Shores tot een sterke track, die 20 jaar na dato nog veel wordt gedraaid.

In 2018 vinden de Saints en Orbit elkaar opnieuw en besluiten opnieuw samen te werken, hetgeen album Testament oplevert. Het laatste wapenfeit is een cover van The Police, Message in a bottle, waarop Sting zijn vocalen opnieuw opnam.

Top 40-notering


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits