Althea & Donna – Uptown Top Ranking (1978)

Geplaatst door

Althea & Donna – Uptown Top Ranking

Ranking Top Uptown
Deze Britse band maakte een cross-over van dance en hiphop. De kern van de groep bestaat uit rapper/zanger Rob Birch en producer Nick Hallam. Let op de naam Althia, klopt dit wel? Dit had te maken met de Amerikaanse release van deze single, blijkbaar vond Warner deze naam wat aanlokkelijker

(o) Alton Ellis – I’m still in love (1967; in ’77 was er een re-issue onder het Bambam-label, vandaar ook de verwarring over het jaar van release). Deze Jamaicaan (1938-2008) wordt vaak gezien als één van de grondleggers van de rocksteady-stroming. Sterker nog, google maar eens op “Godfather of rocksteady” en zijn naam komt in beeld. Rocksteady was een wat langzamere versie van de vanaf jaren 50 populaire ska-stroming. Een andere Jamaicaan met artiestennaam Trinity nam hier in 1977 met producer Joe Gibbs een dancehallversie van op. Dat dan wel onder een andere titel, ‘Three piece suit’. (Deze Joe Gibbs was als producer verantwoordelijk voor de grootste hit van 1982 in ons land. ‘Someone loves you honey’ kwam uit onder de naam van June Lodge en Prince Mohamed).

Uiteindelijk waren het de meiden Althea & Donna die met dezelfde instrumentatie een nummer 1-hit scoorden. Onder de titel ‘Uptown Top Ranking’ werd in de UK dan ook een top ranking behaald, in ons land #24. Trinity kwam hierop ook weer met een antwoord, namelijk track ‘Slim thing’, gebaseerd op de eerdergenoemde tracks.

Top 40 -notering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *