André Hazes – De Vlieger (1992)

Geplaatst door

oorsprong van Home » Hit en origineel » André Hazes – De Vlieger (1992)

De Vlieger doet het al jaren goed als meezinger tijdens verscheidene gelegenheden. Zo staat het nummer ook steevast in de Evergreen Top 100 en Top 2000, al is het nooit een grote hit geweest, ondanks meerdere releases

(o) Duo Hofmann – De Vlieger (1928). De oorspronkelijke opname is hieronder te vinden. Dit lied van het duo werd in 1971 opgenomen door Nico Haak & de Paniekzaaiers. Dit werd een b-kantje behorende bij single ‘Ik zou zo graag in mijn leven (wel ’s wat willen beleven)’. Aagezien deze versie van de Vlieger niet te vinden is op you tube of spotify e.d. te horen middels de volgende link: https://soundcloud.com/nico-haak-official/de-vlieger

Rechtsonder in het klein staat De Vlieger vermeld als B-kantje

De single deed overigens nog erg weinig, Haak zou later doorbreken met krakers als ‘Foxie Foxtrot’en ‘Honkie-Tonkie Pianissie’.

Inmiddels was André Hazes na het 1e hitsucces  met ‘Eenzame kerst’ en 2e single ‘Mamma’ in 1977 op zoek naar een echte doorbraak. Samen met Nico Haak zelf -en Ton Le Roy- wordt de tekst en melodie aangepast (al blijft het refrein nog aardig gelijk klinken aan die van het origineel). Het thema blijft onveranderd: het gaat over weduwnaar die zijn zoon op diens achtste verjaardag een vlieger kado geeft. Als ze gaan vliegeren heeft zoonlief ook een brief mee, die hij aan de vlieger bevestigt. Deze is gericht aan zijn moeder, die in de hemel zou zijn.

Zwart dal

De single komt tot Hazes’grote verbazing niet verder dan de Tipparade. Hij belandt in een dal, want ook gebrek aan  landelijke optredens, nopen hem tot optreden in de kroegen. Pas vanaf 1980 krijgt de Amsterdammer echt succes met nummers als ‘Het is koud zonder jou’ en ‘Een beetje verliefd’. In ’81 wordt de Vlieger nog als dubbele single uitgebracht, maar belandt alleen in de Single Top 100 op #33, niet in de Top 40.

Pas in 1992 belandt het nummer daadwerkelijk in de Top 40 op #24, maar is het nummer al langzaamaan verworden tot een meezinger van jewelste.

Top 40-notering