Andrews, Michael ft. Gary Jules – Mad world (2003)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Andrews, Michael ft. Gary Jules – Mad world (2003)
Michael Andrews ft. Gary Jules – Mad World

Mad World

Nummer werd al in 2001 opgenomen voor de soundtrack bij film “Donnie Darko”, werd eind ’03 en grote hit in vele landen, in de UK zelfs nummer 1. Deze versie werd ook veel in TV-series gebruikt, waaronder “General Hospital” en “CSI”

 

(o) Tears for Fears – Mad world (1982). Het door Roland Orzabal en Curt Smith geschreven nummer was de doorbraaksingle voor de Britse formatie. Nadat Orzabal (leadzanger) meerdere pogingen ondernam om het nummer in te zingen, bleek de stem van Smith beter te passen. Het plan was om Mad World als B-kantje te laten fungeren van 2e single ‘Pale Shelter’. Toch vonden de mensen bij Phonogram dat dit een aparte single moest worden en wel de opvolger van Pale Shelter. Deze 3e single werd eind ’82 uitgebracht, nog vóór debuutplaat ‘The Hurting’ het levenslicht zag.  

De tekst is geinspireerd door het bekende boek van Arthur Janov, The Primal Scream. De tekst “the dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had” als beste voorbeeld. De dromen over de dood zijn het beste om van spanning af te komen.

De originele versie van Tears For Fears wordt goed ontvangen in het thuisland (#3) en Zuid Afrika (#2). In ons land wordt zelfs de Tipparade niet gehaald. Bijzonder zijn ook de versies van Twenty One Pilots, Jasmine Thompson (hit Frankrijk 2017) en Demi Lovato (2021). Tijdens de Coronocrisis neemt Curt Smith een versie  met zijn dochter Diva, waarbij vooral de laatste de.show steelt.

Top 40-notering