Anita Meyer – The Exodus Song (1987)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Anita Meyer – The Exodus Song (1987)
Deze Rotterdamse zangeres was in 1987 al een gevestigde naam en had net haar laatste Top 10-hit gescoord (tot heden). ‘Why tell me why’, ‘The Alternative way’ en ‘They don’t play that Lovesong anymore’ om een paar hits te noemen. Deze track kwam van Anita’s album ‘Première’, dat gevuld was met allemaal nummers uit films. Deze komt uit film ‘Exodus

Oorsprong: Pat Boone – The Exodus Song (1961). Eigenlijk zal Boone het predikaat “original” moeten delen met Ernest Gold die de oorspronkelijke versie opnam als instrumental. Hij schreef deze voor de film ‘Exodus’, waarvan ook ‘Fight for Survival’ afkomstig is, zie Moby – Porcelain. Hier won Ernest Gold (vader van “Lonely boy” Andrew Gold een Oscar mee voor beste filmmuziek. Maar liefst 3 instrumentale uitvoeringen belandden binnen een jaar in de Billboard Hot 100. Pat Boone was degene die er een tekst bij schreef en was in 1961 de vierde artiest die er een hit mee scoorde.

Exodus theme

Honderden uitvoeringen

De versie van Anita Meyer is dus een cover van de vocale Exodus Song door Pat Boone. Deze Boone brak enkele jaren eerder door dankzij vertolkingen van verschillende rhythm and bluesnummers. Deze voorzag hij van een toegankelijkere, dansbaardere laag (lees: rock-n-roll), waarmee hij in 1955 Elvis Presley flinke concurrentie bood. Beide artiesten moetsen het zeker in hun beginperiode hebben van covermateriaal. Zo nam Boone welk op van Little Richard (die hem weer dankbaar was, want bracht geld in het laatje). Dit artikel gaat uitgebreid in op het zogenaamde “whitewashen” van zwarte muziek door de blanken. Toch was Exodus Song niet Boone’s grootste hit van begin jaren ’60, ‘Moody River’ en ‘Speedy Gonzales’ deden het beter. Na 1962 bleven de hits uit, vooral door de expansie van de Britse (beat)muziek en verschoof zijn geluid meer naar country en gospel.

Exodus song

Er verschenen door de jaren heen honderden uitvoeringen, zowel instrumentaal als met vocalen. Bekende artiesten die zich aan Exodus Song waagden zijn Quincy Jones (1963), Kim Weston (1968) en Harold “Axel F”Faltermeyer (1987). Luister hieronder naar in chronologische volgorde: het origineel, de eerste vocale versie door Pat Boone en die van Anita Meyer. De laatstgenoemde met aankondiging van Henny Huisman.

Geef een reactie