Anton feat DJ Ötzi – Anton aus Tirol

Geplaatst door

Anton featuring DJ Ötzi – Anton aus Tirol, dé après skihit

Oostenrijkse DJ Gerhard Friedle draaide in Oostenrijkse discotheken, maar ook op Mallorca voordat hij doorbrak met Anton aus Tirol in 1999

(o) Ensemble Vilija Petriča – Moj Muzikant (1972). Een Sloveens groepje instrumentalisten (met o.a. accordeon) werd in 1961 opgericht als de Gebroeders Petrič. Later werd het omgedoopt tot het ensemble Vili Petriča. Later werd zangeres Majda Renko nog toegevoegd, maar die is niet te horen op het instrumentale ‘Moj Muzikant’.

Ensemble Vilija Petriča

Manfred Padinger is de eerste die in 1989 een tekst toevoegt aan de melodie van Moj Muzikant. Hij stuurt het als Inzending voor de plaatselijke Grand Prix der Volksmusik. Maar succes oogst de man uit Stiermarken (ligt NIET in Tirol) er niet mee. Meerdere bands hebben het nummer al gecoverd, maar alleen de discoversie van DJ Ötzi geeft haar de grote doorbraak. Helaas voor de auteur dat hij er niet in slaagde om de rechten op hun Anton veilig te stellen. Aan de andere kant: het heeft voor Padinger ook wel deuren geopend. Helaas komt hij in 2013 op 52-jarige leeftijd om het leven als hij tussen perron en trein belandt.

In Duitsland en Oostenrijk steeg de versie van Ötzi naar de hoogste positie in de charts. In ons land, Vlaanderen en Zwitserland was een top 10-notering ook allebehalve onverdienstelijk. De Oostenrijkse DJ beleefde na het succes van Anton aus Tirol een prima periode. Naast de vele boekingen die volgden, scoorde hij nog een hitje met ‘Live is life’ (met Hermes House Band). Ook zijn track ‘Hey baby’ deed het in vooral de Duitstalige landen erg goed. Bij ons deed de laatstgenoemde niets, maar was de versie van Cooldown Cafe wel een klapper.

Top 40 notering

Even in chronologische volgorde van origineel naar hit

2 reacties

  1. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but,
    I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
    Either way, great site and I look forward to seeing it expand
    over time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *