Armin van Buuren ft D’Angello & Francis – Que pasa (2020)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Armin van Buuren ft D’Angello & Francis – Que pasa (2020)

Armin van Buuren ft D’Angello & Francis – Que pasa

Van Buuren Que pasa
Af en toe loop je tegen iets aan waarvan je denkt ‘Ja! Dat ken ik…maar waarvan?’
Dat had ik toen ik Armin van Buuren’s ‘Que Pasa’ in startte in mijn Spotify Release Radar lijst, zo’n liedje wat je eigenlijk niet zo vaak hoort, en toch zit het ergens in een laatje in je geheugen.
Op het moment dat je de eerste tonen hoort gaat het laatje van herkenning open, en toch geen idee hebben wat of wie het is. Nou is het internet tegenwoordig gewillig, zolang het niet te obscure is in ieder geval, dus na wat surfen, kwam het al gauw boven : Coati Mundi – ‘Que Pasa/Me No Pop I’ .
Weten we eigenlijk nog net zoveel, wie is Coati Mindi en wat heeft het te maken met kokosnoten?
Ik vertel het zo, maar laten we bij het begin beginnen.

Origineel: Coati Mundi – Que pasa (1981).

In 1950 word Thomas August Darnell Browder, ook wel August Darnell, geboren in The Bronx. Darnell begon zijn muzikale carrière in een band genaamd The In-Laws met zijn halfbroer, Stowny Browder Jr. in 1965. Het liep echter op niets uit en ging vervolgens aan de slag als leraar Engels.
In 1974 probeerde hij het, wederom met zijn broer, opnieuw en richtte hij de Dr. Buzzard’s Original Savannah Band op. Darnell werd de tekstschrijver en bassist.

Verder bestond de band uit Cory Daye, drummer Mickey Sevilla, and percussionist Andy Hernandez. De band combineerde swing, big Band en latin met discoritmes.
In 1976 verscheen hun gelijknamige debuut album, het bereikte de 22ste plek in de Billboard Album 200, in Nederland bereikte het album in 1977 de 21ste plek in de album hitlijst.

De eerste single van het album is ”Cherchez Le Femme” , met de tekst van August en muziek van Stowny. Het nummer word een succes, en het grootst in Nederland, nr 2 in de Top 40 en in de Nationale Hitparade eveneens de tweede plek. De andere single ‘I Play The Fool’ word alleen in Nederland een top 20 hit. Er verschijnen nog 2 albums, maar het grote succes is gedaan.

Kid Creole and the Coconuts

Darnell stapt in 1979 over naar de band ‘Machine’, en neemt het pseudoniem ‘Kid Creole’ aan. Deze naam is geïnspireerd op de film ‘King Creole’ van Elvis Presley uit 1958. Na het uiteenvallen van ‘Machine’, begint August Darnell de band ‘Kid Creole & The Coconuts’. Hij doet dat met zijn toenmalige vrouw Adriana Kaegi en de percussionist van Dr.Buzzard’s Original Savannah Band, Andy Hernandez, die ook bekend staat als ‘Coati Mundi’.

Que pasa origineel

Het is met deze door Coati Mundi geschreven ‘Que Pasa/Me No Pop I’ waarmee Kid Creole zijn eerst succes mee behaald in 1981. Uitgebracht als “Kid Creole & The Coconuts present : Coati Mindi”, bereikt het de 32ste plek in de UK, net als in onze Top 40. Het komt niet op één van de albums van Kid Creole te staan, alleen op ‘Mutant Disco: A Subtle Discolation of the Norm’ wat feitelijk een verzamelalbum is van het platenlabel.

Het is niet het grootste succes van Kid Creole, dat is de single ‘Annie, I’m Not Your Daddy’. De track van het album ‘Tropical Gangsters’ uit 1982 bereikt de 4de positie in de Top 40. Het album word hun best verkochte album ooit en haalt de platina status in Engeland.

Que pasa mee de 21e eeuw in

De eerste remix word gedaan door de Italiaanse DJ Alex Gaudino samen met de Ierse zangeres Sam Obernik, die we nog kennen van ‘Just Wont Do’ met Tim Deluxe uit 2002. Gaudino had net een top 20 hit gehad met Destination Calabria feat. Chrystal Waters. Gek genoeg werd Gaudino’s ‘Que Pasa Contigo’ geen top 40 hit. Het bereikte slechts #66 in de Single top 100, maar dat lag niet aan de aanstekelijke sound.

En nu heeft Armin van Buuren zich aan Que pasa gewaagd. Het heeft op het moment van schrijven de hitlijsten nog niet bereikt, dus het is afwachten of hij er wel in slaagt om er een hit mee te scoren. Hij werkt hierop samen met Antwerps dance-duo D’Angello & Francis. (D’Angello echter niet verwarren met Amerikaanse r&b-/soulzanger D’Angelo).

Tekst: Ben Striesenou.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits