Baha Men – Who let the dogs out (2000)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Baha Men – Who let the dogs out (2000)
who let the dogs out
Deze groep van de Bahama’s startte ooit in 1977 als disco- en funkband “High Voltage”. Al die tijd gaat de groep redelijk anoniem door het leven. Toch verschijnt de groep in 1994 in film “My Father the Hero” met Katherine Heigl. Maar als echte 1-dagsvlieg scoort de groep een wereldhit in 2000

(o) Anslem Douglas – Doggie (Who let the dogs out) (1998), opgenomen voor het Trinidad & Tobago-carnavalseizoen. Het bleek het idee te zijn van producer Steve Greenberg om het Baha Men te laten opnemen. Die hoorde het nummer in Europa en belde bandlid Isaiah Taylor en drong aan dit nummer op te gaan nemen. Moet wel bij vermeld dat hij de uitvoering van Fat Jakk and his Pack of Pets (ook 1998) hoorde. Taylor vond dat zeker geen goed idee, maar had er -gelukkig voor de band- niets over te vertellen. Zo moest de groep toch echt de studio in om het op te nemen.

De sound werd wel wat aangepast voor een groter publiek, zo werd het tempo van de Caraibische song wat vertraagd. Toch heeft het Baha Men gebracht op plekken waar ze anders nooit zouden komen, zoals de Grammy Award. Daar sleepte de groep een Grammy voor “Best Dance Recording” in de wacht. Maar het moet wel gezegd:  in Canada, Australië en Japan brak de groep al eerder door en wel in 1994. Daar werd hun versie van Dancing in the Moonlight een hit en waren de leden in Japan ware sterren.

who let the dogs out

Een ware stadionhit

‘Who let the dogs out’ werd meer een hit dankzij de sportwereld dan de radiostations. Als er gedurende een korte time-out van zo’n 12 seconden tijdens een honkbal- of footballmatch iets kort maar krachtigs moest worden geroepen, dan was “Who let the Dogs out” wel een ideale kreet, vooral als het publiek ook een respons moest geven. Het nummer was destijds ook zeer populair bij kinderen, getuige het winnen van de Nickelodeon Kids’ Choice Awards in 2001. Toch wel wat vreemd als je bedenkt waar de tekst werkelijk over gaat. Het is vooral een aanklacht tegen mannen, die vrouwen vervelend bejegenen en het weerwoord van vrouwen is dan..precies.

Nog wat triviale weetjes: 

Zanger Nehemiah Hield verliet de band vlak voor de opname van de wereldhit, zijn vervanger Rik Carey stapte op het juiste moment in.

De Baha Men-versie stond in 2007 in blad “The Rolling Stone” op nummer 3 in de Top 20 lijst van meest irritante nummers.

Nederlandse zanger Eric Dikeb scoorde nog met Nederlandse variant ‘Wie laat de hond uit?’.

Top 40-notering

Geef een reactie