Bananarama – Venus (1986)

Geplaatst door

De oorsprong van Venus

oorsprong van Home » Hit en origineel » Bananarama – Venus (1986)

Elkedagietsleuks.nl - Magazijnopruim

Origineel Venus
Sara Dallin, Siobhan Fahey en Keren Woodward, ofwel meidengroep Bananarama deden Venus al enkele jaren op het podium. Dit voordat ze het uiteindelijk in de studio opnamen, maar dat ging niet vlekkeloos. De dames wilde een dance-/popversie opnemen, maar hun vaste producers Steven Jolley en Tony Swain zagen dat niet zitten. Daarop togen ze naar producerstrio Stock Aitken Waterman, dat nog maar kort een begrip was, dankzij ‘You spin me around’. Lees onder meer..

Origineel: Shocking Blue – Venus (1969). Op 7 februari 1970 bereikte Shocking Blue als allereerste Nederlandse band of artiest een nummer-1-hit in Amerika. Na ‘Venus‘ volgden nog veel andere songs die het goed deden in de VS, waaronder ‘Mighty Joe‘ en ‘Never Marry a Railroad‘. Aanvankelijk was het geschreven als B-kant van single ‘I am a woman’, maar na de opnames hoorde schrijver/gitarist Robbie van Leeuwen meer potentie. Hij overtuigde label Pink Elephant het als A-kant uit te brengen. Het door Tim Rose geschreven ‘The Banjo Song’, uitgevoerd door The Big Three (1963) zou de inspiratie zijn voor Venus. Deze kun je onder dit artikel beluisteren. Op zijn beurt zou The Banjo Song dan weer gebaserd zijn op ‘Oh! Susanna‘ (geschreven 1848, 1e opname 1916). Maar zeer bijzonder was dus een nummer 1-notering in zowel de VS, Zwitserland en Italië als Spanje, Frankrijk en Canada. In ons eigen land kwam het tot 2 keer (1969 en 1970) aan toe niet verder dan positie nummer 3!

Venus Shocking Blue

Dansgerichte versie

Siobhan Fahey (die in 1988 de groep verliet om Shakespears Sister te beginnen) was degene die de druk opvoerde om er een Hi-NRG-versie van te maken. De oorspronkelijke produktie had muzikaal meer weg van het Shocking Blue-geluid. Niets mis mee op zich, maar niet voor Bananarama, die na wat geflopte singles weer een grote hit nodig had. Als voorbeeld namen ze ‘You Spin me around’ van Dead or Alive, één van de eerste Stock Aitken Waterman-produkties. Het bijzondere tijdens de opnamens was het binnenroepen van de zangeressen, elke vocalist neemt normaal gesproken apart zijn/haar stem op. Maar Sara, Siobhan en Keren namen hun stemmen altijd gezamelijk op, dus met zń drieën achter één microfoon. Ze kregen hun zin, want de produktie was behoorlijk dancegericht, in de stijl van You spin me around. Het ingetogen origineel was nu verworden tot een partysong met halverwege een lekker overdreven “Woooww”. (Bron)

De ontvangst van de Bananarama-versie van Venus was overweldigend met een #1-notering in Canada, VS, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Finland. In het thuisland viel een #8 natuurlijk wat tegen, in ons land werd #4 en in Vlaanderen #6 behaald. Dat is redelijk vergelijkbaar met het origineel van Venus..

Top 40-notering

Geef een reactie