Barry Manilow – Mandy (1974)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Barry Manilow – Mandy (1974)

Barry Manilow – Mandy

Mandy origineel

De eerste single van zijn 2e album ‘Barry Manilow II’ was zijn grote doorbraakhit. De Amerikaan haalde met ‘Mandy’ de bovenste plek in de VS, #3 in Zuid Afrika en #4 in Australië. In ons land was er geen hitnotering, want geen single-release. Toch zijn radiostations het gaan draaien en klinkt het nummer ook hier velen bekend in de oren

Origineel: Scott English – Brandy (1971). U leest het goed, de titel van het origineel wijkt af van Manilow’s versie. Een jaar na Scott English’s uitgave, verscheen Brandy_(You’re_a_Fine_Girl) van Looking Glass. Om verwarring met deze te voorkomen werd het dus ‘Mandy’. Brandy bezorgde English een top 20-hit in -hoe kon het ook anders- Engeland. Ook in Australië sloeg het aan, daarbuiten bepaald niet. Maar deze Scott English had op dat moment al een behoorlijke staat van dienst als songwriter. Zo schreef hij o.a. ‘Hi ho silverlining’ voor Jeff Beck en ‘Help me girl voor Eric Burden. En maakte hij als producer naam met zijn bijdrage aan Thin Lizzy’s debuutalbum uit 1971.

Mensen hielpen destijds geruchten de wereld in, Mandy (en ook Brandy) over een hond zou gaan. Een reporter zou Scott English op een rot tijdstip hebben gebeld met de vraag wie Brandy dan wel niet was. English wilde snel van de reporter af en verklaarde dat het over een hond zoals Passie zou gaan. Dat het nummer eeuwigheidswaarde heeft wordt wel aangetoond met een rol in animatieseries The Simpsons en Family Guy.

Barry Manilow kennen we natuurlijk van zijn bekendste nummer ‘Copacabana’ (1978), maar heeft ook een rol in het origineel van Last Christmas.

Geef een reactie