Basement Jaxx – Red Alert (1999)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Basement Jaxx – Red Alert (1999)

Basement Jaxx – Red Alert

Origineel red alert basement jaxx
Een verfrissende dancetrack zo vlak voor de millenniumwisseling van dit Britse dance-duo bestaande uit Felix Buxton en Simon Ratcliffe. Hun mix van house met salsa, pompende baslijnen en sterke soulzang sloeg behoorlijk aan destijds. Dit was hun debuutsingle van album ‘Remedy’ waarop ook single ‘Rendez-vous’

Origineel: Locksmith – Far Beyond (1980). De nummer levert de bepalende sample van Red Alert (luister helemaal onder). De funk- en fusiongroep maakte een aantal jaren mee als begeleidingsgroep van saxofonist Grover Washington_jr. Het was zo rond ’77/’78 dat Washington zijn beste periode beleefde en faam maakte met live-plaat ‘Live at the Bijou’. Maar label Kudi/CTI ging failliet en hier scheidden hun wegen, Washington werd aangetrokken door Motown en Locksmith tekende bij Arista. Daar bracht de groep hun enige album ‘Unlock the Funk’ uit, voordat de leden ieder hun wigen weg gingen.

Sample red alert Locksmith

De verrassende dance van Basemen Jaxx


Het Britse duo van Basement Jaxx startte in 1994, en lietten voor het eerst van zich horen met losse singles ‘Magic Samba’ (’95) en ‘Fly Life’ (’97; #19 in de UK). Toch kwam het voor de meesten als een duveltje in een doosje uit in 1999. Ze brachten als voorloper van debuutalbum ‘Red Alert’ uit via XL_Recordings. Dit independent label bracht de afgelopen decennia al werk uit van o.a. Adèle, Prodigy en Radiohead. Behalve eigen werk verzorgt Basement Jaxx voor meerdere tracks remixen, zoals voor Missy Elliot.

Het is de onbekende zangeres Blu James die Red Alert van vocalen voorziet. De gebruikte sample uit Far Beyond wordt versneld ingemixt en wat synths, beeps pompende bas doen de rest. Een allesbehalve typische housetrack, maar zoals de leden in die tijd al verklaarden: “In the beginning, we were just trying to be house producers, now we’re trying *not* to be house producers.” Het nummer blijkt meteen de doorbraak voor Basement Jaxx met #5 in de UK en #1 in Dance Club Songs. In ons land krijgt het nummer veel airplay bij de wat authentiekere radiostations, al komt het niet verder dan #31. In België is dat niet veel anders met #36.

Er wordt overigens gebruik gemaakt in Red Alert van nóg een sample.. In het tussenstuk waarin de luisteraar even kan ademhappen, klinkt een stuk uit “Who’s Afraid of the Big Bad Wolf”. Dit Disney-filmpje uit 1965 is één van de re-issues van “De Grote Boze Wolf en de 3 Biggetjes”. Ach luister hieronder maar.

Top 40-notering

https://m.youtube.com/watch?v=SJyhZ-3Z8A8

https://m.youtube.com/watch?v=LVewvEKEp2I

https://youtu.be/emfw1NwpXHQ
Fragment is rond 3:10min te horen

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven