Beatles, the – Come together (1969)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Beatles, the – Come together (1969)
The Beatles – Come together
beatles come together origineel original
Het openingsnummer van album ‘Abbey Road’ uit 1969, wanneer het einde van The Beatles al is ingeluid. Het is een echt Lennon-nummer die John ook alleen inzong. McCartney was daar teleurgesteld over, omdat ze dit ook prima in harmonie hadden kunnen zingen

(o) Berry, Chuck – You can’t catch me (1956). De tekst “Here come a flattop, he was movin’ up with me” was van Berry, Lennon zong “Here come ol’ flattop, he come groovin’ up slowly”. Bezitter van de rechten van Berry’s lied, Morris Levy, spande een zaak aan, maar schikte met Lennon nadat de laatste beloofde 3 nummers op te nemen uit de “catalogus” van Levy. Dat werd onder andere hetzelfde ‘You can’t catch me’, dat Lennon in 1975 uitbracht. Come together werd uiteindelijk een van de bepalende nummers van The Beatles, vooral voor andere artiesten.

chuck berry original come together

Come together is vele malen gecoverd door de jaren heen, en de lijst met prominten is immens: Ike & Tina Turner (1970), Booker T. & The M.G’s (1970), Supremes (1970), Gladys Knight (1975), Brothers Johnson (1976). Ook vanuit de rockhoek komen covers van o.a. Aerosmith (1978), Def Leppard (1989) en Soundgarden (1989). Micheal Jackson heeft Come together ook gecoverd, 1 van zijn spaarzame covers in zijn muzikale carriere.  Hij nam een versie op in 1986 en was bestemd voor album ‘Bad’, maar dat haalde dat album niet. Wel kwam het als afsluitend liedje voor in de film Moonwalker. In 1992 verscheen het ook nog als b-kant op de single ‘Remember the Time’. McCartney mocht dan in de Beatles-versie zijn stem niet inbrengen, met Paul Weller en Noel Gallagher nam hij voor liefdadigheidsalbum Help een nieuwe Come together op (zoek op The Smokin’ Mojo Filters). Voor liefhebbers van electronische muziek, Junkie XL nam in 2017 met Gary Clarke Jr een versie op voor de film Justice League.

Top 40-notering