Becky Hill – Have Yourself a Merry Little Christmas (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Becky Hill – Have Yourself a Merry Little Christmas (2021)

Becky Hill – Have Yourself a Merry Little Christmas

Becky hill Having yourself a merry little Christmas original
Vele artiesten wagen een poging de charts te bestormen met eigen kerstnummers, met wisselende resultaten. In vele gevallen is het maar beter een bestaande kerststandard onder handen te nemen, zoals Becky Hill ook deed. De Britse zangeres kennen we nu vooral van Remember haar samenwerking met David Guetta.

Origineel: Judy Garland with Georgie Stoll and His Orchestra – Have yourself a merry little Christmas (1944). Een vrolijke kerstsong die dus uitkwam ten tijde van de hongerwinter hier, hoe onverenigbaar kun je het hebben? Toch is er in de film en in het lied wel degelijk te merken dat het oorlogstijd is en soldaten overzees moeten. Het lied werd door Garland gezongen voor de film Meet Me in St. Louis, dat zich afspeelt in 1903. Garland (zie ook hier) speelt Esther Smith, die haar jongere zusje probeert gerust te stellen. Ze moeten vanwege vader’s werk verhuizen van St. Louis naar New York en ze is bang dat Santa ze niet meer weet te vinden. Hugh Martin en Ralph Blane schreven hiervoor reeds in 1943 de volgende tekst:

Have yourself a merry little Christmas
Let your heart be light
Next year all our troubles will be out of sight
Have yourself a merry little Christmas
Make the yuletide gay
Next year all our troubles will be miles away”

Dit was nadat Garland had geprotesteerd tegen de oorspronkelijke tekst, die wat minder vriendelijk bleek:

Have yourself a merry little Christmas. It may be your last. Next year we may all be living in the past. Have yourself a merry little Christmas. Pop that champagne cork. Next year we may all be living in New York

Having yourself a merry little Christmas original version origineel

Frank Sinatra

Het nummer was al vrij direct een instant klassieker en was Frank Sinatra de eerste die zijn interesse toonde. In 1947 werkte The Voice met arrangeur Axel Stordahl aan de eerste cover, waarna hij later nog tweemaal opnam. Zowel in 1957 als 1963 bracht hij andere versies uit, in ’57 vroeg Sinatra oorspronkelijke schrijver Martin een vrolijker element toe te voegen. “Hang[ing] a shining star upon the highest bough” in plaats van “Until then we’ll have to muddle through somehow”. Maar er is nog een reden voor nieuwe opnames van dezelfde nummers, Frank vond zijn stem namelijk anders (voller) klinken. Voller dan jaren ervoor, reden genoeg voor hem om nummers als Always, Close to you en Dream meerdere keren op te nemen.

Sinatra having yourself a merry little Christmas

Kerststandard

Het duurt enige jaren, maar zo rond 1960 komt het aantal covers van ‘Having yourself… Christmas’ in een stroomversnelling. Ella Fitzgerald (1960), Bing Crosby (uiteraard, 1962), Andy Williams (1965), Jackson 5 (1970) en John Denver (+Muppets,1979) namen het op. Wat recenter zijn versies van o.a. The Pretenders (1987), Gloria Estefan (1993), Babyface (1999), Christina Aguilera (2000) en Coldplay (2001). Ofwel, het kerstlied hoort al lang en breed tussen de bekende kerststandards, dat wordt meer en meer beklemtoond. De lijst met coverversies is eindeloos, toch duurt het tot 2006 voordat het de Top 40 haalt, dankzij Katie Melua. Zij bereikt er #16 mee en is hier de enige hitnotering van de klassieker. Dit terwijl releases van Michael Bublé, John Legend en vooral Sam Smith het internationaal goed doen.

Nu is het dus aan Britse zangeres Becky Hill die met Having Yourself a merry little Christmas naam moet maken. Ook Becky (en vooral haar productieteam) begrijpt prima hoe je met zo’n oude kerststandard moet omgaan. Een piano, een laag jazz, en Becky’s kalme intonatie, waarbij we haar rauwe stem wel te horen krijgen in een uithaal. Een versie die het origineel allesbehalve met voeten betreedt en in haar waarde laat. Becky Hill zal Having yourself a merry little Christmas toch de Top 40 weer in moeten krijgen op deze manier..

Hieronder in chronologische volgorde, de originele uitvoering, die van Sinatra en onderaan die van Becky Hill..

Sinatra’s eerste opname

Geef een reactie