Benr – Beetje Gek (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Benr – Beetje Gek (2022)

Benr – Beetje Gek

Benr Beetje gek origineel
Bart Maessen en Robin Zomer leerden elkaar al jaren geleden kennen op school en zijn sindsdien makkers. Muziek maken ze vanaf 2017, waaronder vele covers, vertaald uit het Engels. Samen met producer Bjørgen van Essen maakte Benr met Beetje gek een vrolijke 2022-versie vaneen 80’s classic. De tekst is geïnspireerd op een (mislukte) date van Robin met een meisje dat nogal spiritueel was ingesteld

Origineel: Michael Sambello – Maniac (1983). Deze Sambello was hit-technisch gezien een eendagsvlieg, maar daar zou de artiest toch echt tekort mee gedaan zijn. Zo werkte hij half jaren ’70 -op 20-jarige leeftijd- al samen met Stevie Wonder als gitarist. En niet aan zijn minste album, namelijk ‘Songs in the Key of Life’. Michael schreef voor een andere Michael (Jackson!) het liedje ‘Carousel’, dat nét het ‘Thriller’-album niet zou halen. De track ‘Human Nature’ zou uiteindelijk de plaats innemen van Sambello’s song.

Hij nam ‘Maniac’ op voor zijn eigen debuutalbum ‘Bossa Nova Hotel’, maar zal niet veel later ook belanden op de soundtrack van filmhit Flashdance, waarop ook die andere hit ‘What a Feeling’ (Irene Cara). Maar had hij eigenlijk wel een danseres (“dances like she’s never done before”) in gedachten toen hij het nummer schreef? Samen met schrijfpartner (keyboardspeler) Dennis Matkosky had het een heel ander uitgangspunt. Zo zou het over een serie dierenmoordenaar moeten gaan, een idee dat ontstond na het kijken naar een slasherfilm. “He’s a maniac, maniac, that’s for sure/ He will kill your cat and nail him to the door.”

origineel Beetje gek

De sound van Goldband

Nu waren de twee van Benr al erg bekend met het vertalen van Engelstalige nummer naar het Nederlandse. Zo liet Qmusic dj Kai Merckx de hertaalde BENR-versie van ‘The Last Time’ (The Script) aan The Script zelf horen. Hierover was de wereldberoemde Ierse band zo enthousiast dat ze Bart en Robin persoonlijk hebben uitgenodigd om het nummer samen met hen op te voeren in een uitverkochte Ziggo Dome op 20 en 21 maart 2020.

De Coronamaatregelen leken roet in het eten van de twee te gooien, maar hun singles werden wel opgepikt. Dat was dan wel vooral de zender 100%NL, wat vooral bij single ‘Statisch’ leidde tot veel streams (+1.00.000). En nu is Benr dan met Beetje gek, dat door wat meer radiostations wordt opgepikt. Björgen van Essen (ook bekend van Only Seven Left en single ‘Lockdown Lul’ met Hans Teeuwen) zat achter de knoppen. Hij geeft het nummer toch wel een actuele sound neer, dat je ook kan horen bij Goldband. Er waren al meerderen die het nummer zochten bij hen, maar logischerwijs niet konden vinden.

Top 40-notering

Geef een reactie