Billy Stewart – Summertime (1966)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Billy Stewart – Summertime (1966)

De meest gecoverde song ooit!

song Summertime original origineel
Volgens het Guinness World Records Book is dit het meest opgenomen nummer ooit. En toch is dit gek genoeg een lied wat bij veel mensen geen licht doet branden. Een grote hit is het -ondanks duizenden versies- nooit geweest. De versie van Billy Stewart uit 1966 is de meest succesvolle tot heden

Origineel: Abbie Mitchell – Summertime (1935). De tekst was al eerder op papier gezet door Edwin DuBose Heyward in 1925 voor novel Porgy. Met componist George Gerschwin werkte hij samen om muziek op papier te krijgen voor een hieropvolgende opera, “Porgy and Bess”. Hij startte hier al eind 1933 mee (in de winter) en het duurde meer dan een jaar voordat hij de song Summertime volledig had uitgewerkt en opgenomen. De allereerste versie was met de stem van sopraan Abbie Mitchell, die het ook in de opera vertolkte. Het lied groeide vanaf het einde van de jaren 1930 uit tot een klassieker onder zowel jazz-, blues- als popliefhebbers.

Summertime original artist
Abbie Mitchell

“Summertime and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Your dad is rich and your ma is good lookin’
So hush little baby, don’t you cry.
Summertime”

Eerste opname en vele daaropvolgende uitgaven

Dit komt uit het begin van de opera, als Clara (gespeeld door Mitchell) een slaaplied voor haar baby zingt. De tekst is -afgezien van enkele kleine aanpassingen- altijd zo gebleven. De eerste opname is die van Abbie Mitchell onder door Gerschwin geleid orkest, maar dit is alleen een repetitie. De opnames duiken pas decennia later op en verschijnt pas in 1991 op een cd (zie hier).

De allereerste release komt echter op naam van Helen Jepson, onder begeleiding van een orkest. De daaropvolgende covers, waar er al snel veel van volgden waren allemaal jazz georiënteerd. Grote namen als Billie Holiday, Perry Como, Dinah Washington en Mahalia Jackson namen Summertime op. Maar het is toch de versie van Ella Fitzgerald met Louis Armstrong die toch het meest de moeite waard is. Deze uit 1959 kun je hieronder ook beluisteren.

Summertime fitzgerald armstrong

Billy Stewart en de ontelbare andere releases

Het waren artiesten als Sam Cooke en Billy Preston die de song Summertime uit de jazzhoek vandaan haalden. Deze artiesten benaderden het meer als r&b/-popnummer en met name die van Preston viel in de smaak. Ooit was hij (gelegenheids-)lid van The Rainbows, waar hij ook met Marvin Gaye speelde. Het is Bo Diddley die Billy Stewart (niet verwarren met Billy Preston) op sleeptouw neemt in zijn backing band.

Zijn kenmerkende scatten en trillende lippen maakten hem -naast pianospel- een authentiek artiest, die halverwege de 60’s piekte qua succes. ‘Sitting in the Park’ en ‘Secret love’ werden hits, maar Summertime bracht hem zijn grootste hitsucces. Het werd een top 10-hit in de VS, ook in ons land (#14) werd het de meest gevierde versie van Summertime. Stewart kampte door zijn zwaarlijvigheid wel met gezondheids problemen, maar of dit de oorzaak van zijn dood was begin 1970..Op 32-jarige leeftijd raakte hij tijdens autorit naar een optreden een brugdeel en raakte te water. Hij en zijn 3 passagiers -allen bandleden uit zijn band- kwamen jammerlijk om.

Namen uitvoerende artiesten

Hoewel de song Summertime dus duizenden malen is gecoverd, bereikten alleen Brainbox (1969), The Zombies (1968) en The Shake Spears (1978) er de Top 40 mee. Daarnaast stond het nummer nog enkele keren in verschillende uitvoeringen in de Tipparade, waaronder die van Jazzini (1993). Het is wel noodzaak een aantal prominente uitvoerenden te benoemen, los van de duizenden (wat) anoniemere opnames en eerder genoemde. Nina Simone, Gene Vincent, Gerry and the Pacemakers, Righteous Brothers, Zombies, Sonny & Cher, Dionne Warwick en Al Green. Daarnaast John(ny) Farnham, Paul McCartney, Frank Sinatra, R.E.M, Herbie Hancock, Eels, Annie Lennox, danceversies van Armand vanHelden, Gare du Nord. Ook Nederlandse artiesten als Herman van Veen (1991) en Rita Reys (’60, ’65 en ’75) namen covers op, Sandra Reemer nam het in ’63 op als ‘Sluimer zacht’.

De ALLEREERSTE opname..
De ALLEREERSTE release
Misschien wel de mooiste versie
De succesvolste versie

Geef een reactie