Bloodhound Gang – Fire Water Burn (1997)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Bloodhound Gang – Fire Water Burn (1997)

Bloodhound Gang – Fire Water Burn

Fire water burn origineel
Hun mix van rock en hiphop was niet bepaald vernieuwend, maar de humoristische/absurditische inslag maakte van Bloodhoud Gang een fenomeen. Dit was de eerste single van hun 2e album ‘One Fierce Beer Coaster’ en hun doorbraak in vooral Europa. Het nummer leidde zelfs tot belangstelling van Maverick (Madonna’s label), maar tekende de band bij Geffen Records. De tekst van Fire Water Burn komt uit het volgende nummer:

Origineel: Rock Master Scott & the Dynamic Three – The Roof is on Fire (1985). De rapformatie was afkomstig uit de Bronx, New York en mag zich typeren als echte old school hiphopgroep. Zij vochten vele DJ/MC-battles uit in de straten van New York. Om daar een mooi beeld van te krijgen is Netflix-serie ‘The Get Down’ een echte aanrader. Eerste single ‘It’s Life (You Gotta Think Twice)’ maakte van de groep een stel lokale helden in 1983. Een jaar later kwamen ze in het wat hogere rapsegment na singles ‘Request Line’ en ‘The Roof is on Fire’. Hierdoor hebben de heren nog mogen toeren met grootheden als Kurtis Blow en Doug E. Fresh.

The roof, the roof, the roof is on fire!
We don’t need no water—Let the motherfucker burn!
Burn, motherfucker, burn!

Roof is on firr original

Deze tekst werd later dus geadopteerd door meerdere artiesten, zoals ook de Soca Boys. Maar los van de tekst maakte Chemical Brothers gebruik van het intro ervan voor ‘Hey Boys, hey Girls’. Maar het meest aansprekend is toch wel de interpolatie van het refrein in doorbraakhit van Bloodhound Gang in 1997.

Fire water burn originale

Link met Pixies

Het nummer deed het in de rockcharts redelijk in de VS, al haalde het niet de mainstream chart. Dat lukte in Europa wel met een Top 10-notering in alle Scandinavische landen én in ons land. Plek 18 in Vlaanderen was ook prima. In het nummer zitten -niet ongebruikelijk voor de teksten van zanger Jimmy Pop- veel referenties. Namen als Kurt Cobain, Jimi Hendrix, John F. Kennedy en Frank Black zijn slechts enkele. Laatstgenoemde was de frontman van alternatieve muziek-pionier Pixies. Hun nummer ‘Monkey gone to heaven’ krijgt ook een grote rol in Fire, water, burn’. Toch lijkt Jimmy Pop ook de zanglijn van Pixies-nummer ‘The Happening’ (laatste deel als inspiratie te hebben aangewend. Maar alles is met een dikke knipoog, want Bloodhound Gang kan met zijn absurde teksten met geen haar serieus worden genomen.

Top 40-notering

Luister naar het intro voor de sample die Chemical Brothers hebben gebruikt en vanaf 3:10min voor het vocale deel waar het hier om gaat..

Geef een reactie