Blue Diamonds, the – Ramona (1960)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Blue Diamonds, the – Ramona (1960)

The Blue Diamonds – Ramona

Ramona
Nederlands-Indisch duo Ruud en Riem de Wolff die -de top 40 bestond nog niet- een wereldhit scoorde met een nummer dat de broers aanvankelijk “ouwe wijvenmuziek” vonden. Toch overtuigde vader De Wolff hen ervan het op te nemen in opdracht van de platenbaas van Phonogram

(o) Del Rio, Dolores – Ramona (1928), opgenomen voor de gelijknamige (stomme!) film met del Rio als hoofdpersoon Ramona. Het was destijds al de 3e verfilming van gelijknamige boek uit 1884. De Mexicaanse zangeres was de eerste die het nummer vertolkte en was dit ook de eerste release (promotie voor film). Het was niet in de stomme film zelf te horen, vanzelfsprekend, maar opgenomen als promotie. Toch was het door Mabel Wayne en L. Wolfe Gilbert geschreven lied in de versie van Gene Austin (ook uit ’28) een stuk succesvoller. Er was nog niet echt sprake van een music chart, wél werden grammofoonplaten verkocht, maar dusdanig mondjesmaat dat gedraaid worden op de radio. Ook werden goede tracks verkocht aan orkestleiders die er dan mee konden optreden.

Austin was in deze periode wel één van de populairste artiesten naast grootheden als Al_Jolson en Louis_Armstrong. De versie van Paul Whiteman (beroemd orkestleider) was ook succesvol in dezelfde periode. De oorspronkelijke versie was een ballad, coverversies klonken ook wel als een wals. Er waren ook latin-uitvoeringen en die van bv Jim Reeves uit 1958 was dan weer country.

Internationaal succes 

De Nederlandse indobroers Ruud en Riem de Wolff speelden in deze periode voornamelijk nummers van the Everly Brothers. Met covers van hen (bv ’till I kissed her’) scoorde het duo zowel in ons land als in Duitsland. Sterker nog, hun versies deden het beter dan de oorspronkelijke, waar het label van Everly Brothers niet blij mee was. Daarom kwam A&R-manager van Phonogram  Jack Bulterman met ander materiaal. De broers vonden Ramona aanvankelijk een oubollig nummer, maar mochten het in “de Everly Brothers-stijl” opnemen. Hier kregen de heren geen spijt van. Het belandde in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Mexico, Thailand, Japan en Indonesië en ons land op #1!

In ons land stond het liefst een half jaar in de Tijd_voor_Teenagers_Top_10 ’s lands enige popchart. De Blue Diamonds hebben dankzij deze hit nog lang kunnen optreden, ook in het buitenland. Ze hadden hun magnus opus namelijk ook opgenomen in het Duits, Spaans en Maleis. Ook stonden ze er 5 weken mee in de Billboard Hot 100, al kwamen ze hier niet verder dan #72. Zie ook Avicii – Freak