Bomfunk MC’s – Freestyler (1999)

Geplaatst door

h oorsprong van Home » Hit en origineel » Bomfunk MC’s – Freestyler (1999)

Bomfunk MC’s – Freestyler
Bomfunk mc's freestyler
Finse breakbeat-/ electronicagroep, opgericht in 1998 en nog geen 2 jaar later in heel Europa de hitlijsten aanvoerde met deze track

Origineel: James Brown – Get on the good foot (1972). In het intro van dit nummer verkondigt Brown “Can’t pass the people, can’t pass the, hit me”. En de woorden “hit me” komen regelmatig als vocale sample voorbij in ‘Freestyler’.

original for Freestyler

(o) Zero-G – Blues 0164E (1999). Ed Stratton is de Brit achter het bedrijf Zero-G. Stratton zat in 1987 al achter project Jack ‘N’ Chill, dat een hit scoorde met ‘The Jack that House built’. Deze track bevat een sample van Evelyn King-nummer ‘Yeah Yeah’, maar dat terzijde. Zero-G bracht duizenden samples voort, die verschenen op verscheidene  dance muziek sample-cd’s. Eén van die samples kreeg de naam Blues 0164E en is te horen rond 0:10min op Freestyler.

Origineel: Trouble Funk – Let’s Get Small (1982). De kenmerkende breakbeat die je meerdere malen kunt horen, is afkomstig uit deze track. Deze groep is vanaf eind jaren ’70  één van de exponenten van de go-go-stroming, een stroming binnen de funk. Toch heeft de groep met ‘Pump Me Up’ een veel bekendere track, vooral dankzij M.A.R.R.S. die er een sample uit haalde voor ‘Pump up the volume‘ en Kurtis Blow gebruikte het voor If I Ruled the World.

sample freestyler

Voorts kun je ook enkele keren een drumsample ontwaren uit ‘Think (About it)’ van Lyn Collins uit 1972. Ook in de UK was het nummer een grote hit, getuige de nummer 2-positie. Echter werd het nummer op de Britse radio gecensureerd vanwege de zin ” Who the fuck is Alice, is she from Buckingham Palace?”.

Bomfunk MC’s valt toch wel onder de noemer eendagsvlieg, ondanks tipparadehitje ‘B-boys & Flygirls’ (1999).

Top 40-notering

Sample, te horen na 0:03min, te horen in Freestyler vanaf 1:05min