Boney M – Sunny (1977)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Boney M – Sunny (1977)

Boney m sunny
“Sunny, yesterday my life was filled with rain. Sunny, you smiled at me and really eased the pain”. Een beetje zon in de donkere dagen is al snel meegenomen. Deze bekende hit van Boney M belandde op nr. 1 in NL en vele andere landen. Maar van wie is het origineel van Sunny?

Origineel: Mieko Hirota – Sunny (1965), ook gecoverd door o.a. Cher, Dusty Springfield, James Brown en Stevie Wonder, nog vóór Boney M. Bobby Hebb schreef het nummer en wordt ook vaak als origineel vertolker gezien. Hij nam het nummer zelf ook op en bracht het uit in april 6, toch was Mieko de eerste die het opnam.

Original Sunny
Mieko Hirota

De Japanse zangeres verscheen -op uitnodiging- in 1965 op het American Newport Jazz Festival. Die uitnodiging was op zich niet vreemd, Mieko coverde veel Amerikaanse songs, vooral C&W, maar vooral haar Connie Francis coer van ‘Vacation’ trok de aandacht. Op het eerdergenoemde festival stonden ook grootheden als Frank Sinatra, Quincy Jones, Duke Ellington en Bobby Hebb was hier ook aanwezig. Zo kwamen de twee ook met elkaar in aanraking en vloeide hier de eerste versie van Sunny uit.

Minder zonnige tekst dan het lijkt

Sunny kreeg een vleug soul en jazz mee, maar de aanleiding voor het schrijven was wat minder zonnig dan gedacht. Hebb schreef het destijds om zo uiting te geven nadat zijn broer was neergestoken met dodelijke afloop. Nadat zijn broer Harold was omgekomen na een aanval met een mes, zocht hij na verloop van tijd naar een wat optimistischere inborst. Al bedacht Hebb het wel onder invloed van Tennessee Sipping Whiskey…

original sunny
de eerste hitversie Sunny, niet het origineel

Hij nam weliswaar niet de eerste versie op, maar het door hem geschreven Sunny bracht hem wel hoog in de hitlijsten. In ons land bracht het hem tot #2, in de VS kwam hij ook zo hoog, nog hoger op dat moment dan welke Beatles-song ook van dat moment. Moet toch voor Bobby bemoedigend zijn geweest, aangezien hij in de VS met the Beatles tourde in die tijd.

Wonderlijk genoeg was het de uitvoering van discogroep Boney M die Sunny wereldberoemd maakte. Als je bedenkt dat Frank Sinatra het in 1968 al opnam met Duke Ellington en ook Stevie Wonder waagde in dat jaar een poging. Tel daar namen bij op als Four Tops, Frankie Valli, Bill Cosby (de enige echte) en Shirley Bassey bij op. Al moet hier wel worden aangemerkt dat Georgie Fame en Cher er in 1966 wel bescheiden hitsucces mee hadden. De huidige generatie zal meer op hebben met de versie van Billie Eilish.

Hieronder van hit tot original..

Geef een reactie