Jive talkin’ met wereldberoemde gastzanger

Origineel: Bee Gees – Jive Talkin’ (1975). Barry Gibb heeft hier de leadstem, waarmee hij zijn beklag doet over een “jive talkin'” vrouw die hem als oud vuil behandelt. “Jive” was een soort van slang voor “stomp zinnig”. Het soort van Chunka-Chunka-geluid bedachten de broers Gibb na een rit richting de studio. Het geluid dat hun autobanden maakten, terwijl ze over de brug van Biscayne Bay (bij Miami) reden, was de inspiratiebron. In feite was dit nummer het keerpunt van de groep, die eind jaren ’60/begin jaren ’70 al succesvol waren. Na een wat magere periode, leek dit hun comeback single te gaan worden.

Het was de eerste discotrack in een rij van vele succesvolle en zou later (1977) ook op de zeer succesvolle soundtrack ‘Saturday Night Fever’ belanden, naast knallers als ‘You should be Dancing’ en ‘Stayin’ alive’. Jive Talkin’ markeerde in ’75 dus het begin van een zeer vruchtbare periode en bereikte in de VS #1. De inbreng van toetsenist Blue Weaver (voormalig Mott the Hoople-lid) voor de nieuwe (disco-)sound mag niet onvermeld blijven. Zijn geluid uit de keyboards is ook goed te horen op het einde van Jive Talkin’. Enige nog levende Bee Gee, Barry, nam in 2020 nog een nieuwe (wat uitgeklede) versie op voor zijn album ‘Greenfields’. Nadat hij een wat tragere coverversie van Rufus (& Chaka Khan), besloot Barry in Nashville een country-versie op te nemen.

Bee Gees meets George Michael
Dat George Michael goed bevriend was met Wham!-genoot Andrew Ridgeley was natuurlijk bekend. Maar de persoon die feitelijk door alle jaren heen nog dichter bij George stond was een andere goede vriend. Deze Andros Georgiou was aanwezig bij George’s meeste memorabele momenten en stond altijd wel voor hem klaar (bron). Dus was het in dat opzicht ook allerminst opmerkelijk dat George bijdroeg aan Andros’ eigen project. (Andros was overigens, wat vaak is beweerd, NIET de achterneef van de beroemde zanger). Hij gaf Andros nog 2 tracks, die destijds afvielen voor Wham!-debuutalbum ‘Fantastic’ (1983): ‘Golden Soul’ en ‘Soul Boy’. Maar Jive Talkin’ zou de enige hit blijven voor Boogie Box High, dat 1 langspeelplaat uitbracht, Outrageous (1989)

Naast de wereldster, die anoniem bleef in het project (ook zijn stem werd wat vervormd), was ook Nick Heyward betrokken. Deze zanger was vooral succesvol in zijn thuisland, Engeland, in ons land bleef hij ongezien. Maar met Boogie Box High en hun cover van Jive Talkin’ werd de Top 40 wel degelijk bereikt. Sterker nog, de single was in ons land nog succesvoller (#6) dan in de UK, waar het tot #7 kwam, net als in België. Dan kreeg de originele versie uit 1975 een bijna beschamende #23 als hoogste notering. Maar bovenal krijgt deze cover een dikke plus, want hoe fijn is het om een combinatie te horen van Bee Gees en George Michael.