Bots – Zeven Dagen Lang

Origineel: Alan Stivell – Son ar Chistr (1970). Dit is althans de eerste geregistreerde opname en een opmerkelijk late ook. Jean-Bernard en Jean-Marie Prima, 2 broers uit Bretagne schreven het lied in 1929 in hun moedertaal. Om het werk op het land wat aangenamer te maken verzonnen ze al wat langer liedjes, maar deze noteerden en bewaarden ze. In de jaren daarop werd het lied plaatselijk door verschillende artiesten opgepikt, ook wel opgenomen, maar nooit uitgebracht. Folkartiest Alan Stivell was in 1970 de ideale persoon om Son ar Chistr op te nemen. Niet alleen vanwege zijn Bretonse afkomst, maar zijn Keltische harp gaf het nummer het juiste geluid mee. Stivell was ook nog eens instrumentenbouwer, dus heeft letterlijk zijn eigen geluid gesmeed.
Overigens is het lied ook nog wel opgenomen onder de titel ‘Ev Chistr ’ta, Laou’, (het ciderlied).

Na Stivell kwamen er meer versies, maar de versie van Bots is de enige noemenswaardige versie in de jaren erop. Weliswaar met een volledig nieuwe tekst, alleen de melodie was afgeleid. Nu klinkt Zeven Dagen Lang (Wat zullen we drinken?) nogal carnaval gerelateerd, niet echt terecht.. Bots komt uit (fanatiek) linkse hoek, wat allesbehalve ongebruikelijk was in de folkscène. De teksten van hun songs zijn dan ook behoorlijk maatschappijkritisch, zo blijkt al uit het volgende stukje tekst:
Eerst moeten we vechten, niemand weet hoelang/ Eerst moeten we vechten voor ons belang
Niet echt carnavalesk dus..nee..dan is de versie van Rapalje uit 1998 (met nieuwe tekst) wel wat gezelliger. Bots neem Zeven Dagen Lang in 2005 ook nog op met een dan nog jeugdige Ali B. Overigens nam Bots het nummer nog in het Duits op als ‘Sieben Tage Lang’, nadat een Duitse band hen coverde. Bots dacht “dit is onze tekst, dat kunnen we zelf in het Duits” en terecht, want het heeft ze nogal wat optredens in Duitsland opgeleverd. Dat kan wellicht ook hebben geleid tot dance anthem ‘How much is the fish’ van Duitse formatie Scooter.
Luister hieronder naar de eerdergenoemde versies. Daar staat ook Like Mike & Dimitri Vegas bij, die de melodie aanwenden op hun single ‘The Chase’ (2020).