Bran van 3000 ft Curtis Mayfield – Astounded (2001)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Bran van 3000 ft Curtis Mayfield – Astounded (2001)

Bran van 3000 – Astounded

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat
Astounded samples
Canadese groep Bran van 3000 brak in 1998 door met ‘Drinking in LA’ maar een verdere internationale doorbraak bleef uit. Toch bracht het -vooral in Canada, Finland, UK en ons land populaire- later nog onvergetelijke single Astounded uit. Mayfield had hier vlak voor zijn dood nog een zeer interessante bijdrage aangeleverd. Lees hier verderop meer over.

Origineel : Doobie Brothers – Rockin’ down the highway (1972). Ritme en riff komen van slechts een korte passage uit deze track, maar daar houden ook de overeenkomsten wel op. Waar Bran van 3000 er een echt zomers feelgood-gevoel uit wil halen, is het Doobie Brothers-nummer een macho roadtrack. Het stamt van hun 2e album Toulouse Street, vooral bekend van hit ‘Listen to the Music’.

Sample astounded origineel

Curtis Mayfield – Move on up (1970). De volgende passage uit dit nummer is overgenomen in Astounded:

“Take nothing less, than the second best
Do not obey, you must keep your say
You can past the test”

Na deze 1-op-1 tekst komt in het Bran van 3000-nummer nog de verwijzing naar Move on up:

“All I want to do is love you
Baby, we’ve got to move on up
We’ve got to move on up”

Move on up sample

Het was voor de voormalig zanger van The Impressionists (1958-1970) geen grote hit, maar heeft een geweldige legacy. Naast een passage in Astounding en een sample in ‘Touch the sky’ (2005) van Kanye West, is het nog steeds actueel. Voetbalclub Arsenal laat dit na een match uit de speakers klinken in het Emirates Stadium. En de in 2020 gekozen president van VS, Joe Biden gebruikte Move on up na zijn speeches tijdens campagne.

De erfenis van Curtis

Mayfield staat wel gefeatured op de Bran van 3000-single, maar heeft niet actief mee gedaan. Sterker nog, de single verscheen in 2001, terwijl Curtis al was overleden in 1999. Dat zat als volgt: Bran van 3000-lid James Di Salvio benaderde Mayfield maanden voor zijn dood, maar die voelde zich al te ziek om nog iets relevants op te nemen. Toch gaf hij di Salvio toestemming om door zijn archieven te gaan, waaronder ook onuitgebracht werk. Die greep zijn kans en gebruikte het stemgeluid dus van een onbekend, nooit uitgebracht nummer uit de jaren ’80.

Top 40-notering

Let op, die passage volgt zo rond 2:05min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits