Branigan, Laura – Self control (1984)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Branigan, Laura – Self control (1984)
Laura Branigan – Self control
Self control original
Amerikaanse zangeres, overleed helaas in 2004 al op 52-jarige leeftijd. Self Control was hier haar grootste hit, al was in de VS single ‘Gloria’ (1982) succesvoller. Zelf verklaarde ze ook dat dit haar “signature song” was en niet de eerdergenoemde, al valt over smaak te twisten..

Origineel: Raf- Self control (1983). Italiaanse zanger Raffaele Riefoli. Hij scoorde er in zijn thuisland en in Zwitserland en grote hit mee. Daarbuiten deed het nagenoeg niets. Het was een mid-tempo door synthesizers gestuurd nummer over een meisje dat zich aangetrokken voelt tot het spannende nachtleven. Het is in ’93 ook nog gecoverd door Ricky Martin aan het begin van zijn carrière. Hij zal de versie van Branigan als voorbeeld hebben genomen. 

Self control original

Branigan kreeg hulp van producer Jack White -nee, niet die van White Stripes– die het nummer voorstelde om te coveren. Het kan ook zijn dat haar Iers-Italiaanse afkomst meespeelde in de keuze. Maar het was Harold Faltermeier, bekend van synthesizerclassic ‘Axel F.’ uit de film Beverly Hills Cop, die het arrangement verzorgde. Self Control leverde Laura in Amerika een #4 op, in ons land #7, in o.a. Canada, Zuid-Afrika en Duitsland #1. 

Laura was trouwens de origineel vertolkster van How am I supposed to live without you (1990). In 1994 verliet Branigan de muziekindustrie, niet alleen omdat verder succes uitbleef, maar vooral om voor haar man te zorgen. Die leed aan darmkanker en overleed 2 jaar later. Laura overleed zelf 10 jaar later op 52-jarige leeftijd in haar slaap na een hersenbloeding.

Top 40-notering