Brother Beyond – The Harder I try (1988)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Brother Beyond – The Harder I try (1988)

Brother Beyond – The Harder I try

Brother Beyond The harder I try
Een echte 80’s onehitwonder (in ons land althans), dit Brother Beyond. Dankzij een produktie van de populairste producers van die tijd, Stock Aitken Waterman, schoot dit nummer de Europese hitlijsten in. Dat dit wel een eenmalige mazzel was en de reden daarvan kun je hieronder lezen. Maar eerst even over de gebruikte sample uit The Harder I try

Oorsprong: The Isley Brothers – This Old Heart of Mine (Is Weak for You) (1966). Schrijverstandem voor Motown Holland–Dozier–Holland schreef de eerste single voor de Isleys die ze via het Tamla Motown label uitbrachten. Dit deden ze in samenwerking met Sylvia Moy, die bij Motown verantwoordelijk was voor de eerste nummers van Stevie Wonder. Het was tot 1969 de grootste hit voor de broers met een #12 in de VS en #3 in de UK. Dit was ook de enige hit voor ze in de periode dat ze voor Motown (1966-1969) werkten. De drumbeat van Brother Beyond nummer Harder I try komt letterlijk van dit nummer. Rod Stewart bracht in 1975 nog een coverversie uit, dat tot #4 reikte in de UK. In 1989 nam hij opnieuw een versie op, ditmaal met Ronald Isley en bracht hen in de Amerikaanse en Canadese Top 10.

Sample the harder i try
Isley Brothers-single (Tamla Motown)

Driekwart van de groep niet betrokken..

Het nummer kwam op een wonderlijke manier tot stand, zo half 1988. EMI deed mee aan een veiling, waar de hoogste bieder gebruik kon maken van de diensten van een bekend producerscollectief. EMI won en mocht het bij hen gestalde Brother Beyond werken met Stock Aitken & Waterman. Deze “most hot” producers van het moment zaten achter de successen van o.a. Kylie Minogue, Rick Astley en Bananarama. Brother Beyond had echter 3 min of meer mislukte singles achter de rug en kon wel wat hulp gebruiken. Gênant genoeg werd voor de opnames alleen Nathan Moore opgeroepen, de rest van de groep kon thuisblijven. Op de grootste hit van Brother Beyond (#18 NL, #2 UK) is dus 3/4 van de groep niet te horen! In ons land hun enige hit, in de UK was opvolger ‘He Ain’t No Competition’ nog een Top 10-hit.

Brother Beyond The harder i try
Brother Beyond in 1988

Leadzanger Nathan Moore was na de break-up van Brother Beyond het meest succesvol na aansluiten bij andere jongensband, Worlds Apart. Hiermee had hij de rest van de jaren 90 enorm veel succes, vooral in Frankrijk. Nog steeds toert en neemt hij op met de resterende drie leden van de oorspronkelijke groep . Steve Alexander toerde een aantal jaren met niemand minder dan Duran Duran voordat hij een samenwerking aanging met de voormalige Yardbirds-gitarist Jeff Beck. Carl Fysh bleef wel in de industrie, maar zocht zijn heil meer in de hoek van public relations. David White verliet de industrie en brengt zijn tijd door met schilderen, terwijl het oorspronkelijke lid (en ‘broer’) Eg het niet slecht heeft gedaan. Dit door nummers te schrijven en te produceren voor mensen als Celine Dion, Take That. (Bron)

Maar zo nu een dan touren de leden van Brother Beyond samen in het golden oldies circuit. De laatste tour dateert van 2019.

Top 40-notering

The harder I try, let op de drumbeat..