Bruce Springsteen – Trapped (Live) (1985)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Bruce Springsteen – Trapped (Live) (1985)

Bruce Springsteen – Trapped (Live)

Trapped Springsteen
Elk jaar organiseert Radio 2 de Top 2000, elk jaar weer voer voor critici, als ook een hoogtepunt van het jaar voor de liefhebbers. De lijst staat vol bekende en soms wat onkendere nummers, die er vaak zijn in gestemd door liefhebbers. Het nummer “Trapped” van Bruce Springsteen is er één van. Het feit dat het live nummer is nooit op single verschenen, en er nooit een studio versie van is verschenen, maakt het extra bijzonder

Origineel: Jimmy Cliff – Trapped (1972). Jimmy Cliff, geboren als James Chambers, verhuisde in 1966 naar Londen, en kreeg een platencontract bij Island Records. In 1969 volgde zijn wereldwijde doorbraak met ‘Wonderful world, beautiful people’. Hij was daarmee naast Desmond Dekker een van de eerste artiesten die de wereld kennis liet maken met reggae. In Nederland volgden daarna enkele singles, waaronder ‘Wild World’, een cover van Cat Stevens (zie ook Father and son) in 1970 doorstootte naar de 2e plek in de Top 40.

Trapped original origineel

Pas 13 jaar later lukte het Cliff weer om de top 10 te bereiken met ‘Reggae Night’.
In 1972 kwam de single “Trapped” uit, door hem zelf geschreven, en geproduceerd door Cat Stevens. Het werd nergens een hit, en kwam op een moeilijk te vinden verzamelaar ‘Goodbye Yesterday’ terecht, mid-jaren 70.

Mogelijk is het deze verzamelaar dat Bruce kocht op Schiphol in 1981, toen hij Europa aan deed tijdens de ‘The River Tour’. Hij stond dat jaar twee avonden in Ahoy, Rotterdam. Op het aangekochte cassettebandje stond onder andere het nummer ‘Trapped’. Het nummer beviel The Boss zo goed dat hij besloot om dit nummer zelf live te spelen tijdens zijn concerten. Hij paste het arrangement aan naar een rockversie voor zijn The E-Street Band. Een maand na de aankoop, op 29 mei 1981 speelde hij het nummer voor het eerst live in Wembley Stadion.

Van reggaesong tot live rockkraker

De live versie, die sinds 2016 in de Top 2000 staat, is opgenomen in The Meadowlands Arena, New Jersey, tijdens de ‘Born In The USA Tour’, 1984. Toen er in 1985 verschillende artiesten werd gevraagd een track aan te leveren voor het We Are the World (album)‘, leverde Bruce het nummer ‘Trapped’ aan. Afgezien van de titeltrack, was Trapped het meest gedraaide nummer van het album op de radio. Alhoewel het nummer niet was uitgebracht op single, behaalde het wel de eerste plaats in de “Hot Mainstream Rock Tracks”. Hier bleef het drie weken staan.

Vanwege de cover door Springsteen kreeg ook Cliff weer aandacht en kon hij later in 1985 deelnemen aan de gelegenheids-formatie Artists United Against Apartheid. In november 1989 zongen Cliff en Springsteen het nummer samen tijdens het concert van Cliff in Ashbury Park, waar Bruce Springsteen zijn carrière begon.
“Trapped” verscheen pas in 2003 op een verzamel album van ‘The Boss’, nota bene op een Bonus Disc.

Met dank aan: Ben Striesenou

Eén reactie

  1. Dank Prof. Ben!

    Kende Trapped wel degelijk, maar weeral zo een verborgen nummer, nu het origineel is ook heel mooi!!!

Reacties zijn gesloten.