Bruce Springsteen (& The E Street band) – War (1986)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Bruce Springsteen (& The E Street band) – War (1986)

Protestsong Bruce Springsteen

  • Bruce Springsteen war

Origineel: The Temptations – War (1970). Norman Whitfield en Barrett Strong -beiden al langer succesvol bij Motown- schreven het nummer in 1969. The Temptations namen het nummer al eerste op, maar de platenmaatschappij vond het voor deze groep een te provocerend nummer. Ze namen het dus wel op, maar een stuk minder krachtig dan de versie die de meesten van u kennen. Het was een wat uitgeklede versie, beginnend met tromgeroffel, daarna komt de zang van Dennis Edwards en bassist Melvin Franklin, die op de achtergrond “hup, two, three, four” zingt. Het nummer verscheen wel op album ‘Psychedelic Shack’, maar het mocht dus absoluut niet op single uitkomen. Het compromis was dat het wel zou worden uitgebracht, maar dan door een andere groep of persoon.

original War (song)
Temptations rond 1970

Deze persoon was Edwin Starr, die artiest Motown in 1968 had binnen gehaald. Starr hoorde van de strubbelingen rond het nummer en bood zichzelf aan om het op te nemen. Whitfield paste het nummer aan om beter aan te sluiten bij Starr’s rauwe (James Brown-achtige) stem. Zo kreeg het nummer meer venijn en woede, dat het ani-sentiment tegen de Vietnam-oorlog beter weergaf. Het nummer sloeg aan, vooral in eigen land (#1), ook in Canada (#1) de UK (#3). In ons land (#18) en bij onze zuiderburen (#16) scoorde de Starr-uitvoering wat bescheidener. Dat laatste zal Starr weinig hebben uitgemaakt, hij won per slot van rekening een Grammy voor “Best R&B Male Vocal”.

cover single uit 1969

Tekst op een briefje

Het waren niet de minsten die een poging waagden het nummer nieuw leven in te blazen. Zo kwam The Jam (van Paul Weller) in 1982 met een versie. Niet lang daarna (1984) verscheen die van Frankie Goes to Hollywood als B-kantje op single ‘Two Tribes’. Maar voor liefhebbers van wat experimentelere muziek is de versie van het Sloveense Laibach inspiratoren van o.a. Rammstein) een tip. Springsteen zijn versie van War -een opname van 27 september 1985- verscheen op zijn album ‘Live 1975-1985’.

Tijdens het optreden had hij de tekst op een briefje staan en aan zijn arm geplakt. Springsteen had met War een Top 10-hit te pakken in o.a. VS, Nederland, België, Zweden en Spanje. Liefhebbers van TV en film zullen het nummer zeker kennen, aangezien War te horen was in The Simpsons, Family Guy en Seinfeld, maar ook in films als ‘Pacific Inferno’ (1979), ‘Backdraft’ (1991), en ‘Rush Hour’ (1998). Luister hieronder naar de originele versie, de bekendste versie van Starr én die van Bruce, de meest succesvolle War in ons land.

Top 40-notering

Geef een reactie