Bruno Mars – Treasure (2012)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Bruno Mars – Treasure (2012)

Bruno Mars – Treasure

Bruno Mars Treasure
Met een vleug disco, funk en pop presenteerde Mars met Treasure zijn derde single van 2e album ‘Unorthodox Jukebox‘. Naast een top 10-hit wereldwijd bracht dit nummer de Hawaiaanse zanger nog meer vergelijkingen met Michael Jackson. Velen zagen hem als potentiële nieuwe King of Pop, hij brak immers door vlak na Michael’s dood in 2009

Origineel: Breakbot – Baby I’m Yours (2010). Niet verwarren met het bijna gelijknamige nummer van Jason Mraz. Breakbot is de Franse DJ en producer Thibaut Berland, die aanvankelijk vooral met grafisch werk (animatiefilms) bezig is. Toch maakt Breakbot in de jaren ’00 naam als remixer met tracks van o.a. Digitalism en Röyksopp. Baby I’m Yours verschijnt op de gelijknamige EP en reikt in eigen land tot plek 19 in de chart. Niet slecht voor een debuutsingle, die hij later zelfs niet meer kan overtreffen. Net als op het meeste van zijn werk werkt Breakbot ook op deze samen met zijn vaste collaborateur Irfane Khan-Acito. Beide heren worden ook vermeld als mede-autheurs van Bruno Mars’ Treasure, hoe dat zit?

Breakbot baby I'm yours

Berland hoorde van de baas van label Because dat Bruno ‘Baby I’m yours’ van plan was te gaan coveren. Het management van Bruno had contact gezocht met Ed Banger Records (label van Breakbot). Maar het verzoek om het nummer te mogen coveren werd van de hand gewezen, omdat Breakbot’s debuutalbum, waarop ook Baby I’m Yours moest verschijnen, was nog niet af. Een coverversie ging dus niet door en heeft Mars ‘Treasure’ opgenomen met compleet andere tekst, maar zelfde melodielijnen in het refrein. Hoewel Berland verklaarde het een rip-off te vinden, maar er ook wel prima mee kon leven. Niet alleen omdat het hem ook een stukje naamsbekendheid bezorgde, maar omdat hij zelf ook overal zijn invloeden vandaan haalt.

Ontmoeting met Bruno

De Fransman verklaarde ook een ontmoeting met Mars te hebben gehad in Parijs. De twee hebben samen geluncht en konden prima met elkaar overweg, maar met zoveel muzikaal raakvlak ook niet vreemd. Cohesiemiddel moet toch wel Michael Jackson of Prince zijn geweest, waar beide artiesten hun grote bewondering al eens over uitspraken.

Bruno Mars’ Treasure belandde op #1 in Canada, Zuid Afrika en Libanon. Er zijn weinig landen waar de track géén hit was, al is de notering in Vlaanderen (#26) en ons land (#11) wat karig.

Top 40-notering