Buena Vista Social Club – Chan chan (1997)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Buena Vista Social Club – Chan chan (1997)

Buena Vista Social Club – Chan chan

Een groep bestaande uit Cubaanse oude muzikale baasjes werd samengebracht door producer/gitarist Ry_Cooder en Juan de Marcos Juan de Marcos González. Met gelijknamige album en Chan chan als bekendste track werd de wereld veroverd door deze veelal mannen van in de 80..

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Origineel: Compay Segundo – Chan chan (1985). Geïnspireerd door een kinderboek uit zijn jeugd “Juanica y Chan Chan” schreef de Cubaan het nummer. Hij paste de tekst wel aan naar een volwassen verhaal, blijkt ook waar het over gaat. Namelijk een jongen (Chan Chan) en een meisje (Juanica) die samen een huis gaan bouwen. Maar om dat huis te bouwen hebben ze zand nodig, dat ze bij het vlakbijgelegen strand gaan halen. Daar schudt Juanica het zand door een zeef en schudt daarbij haar hele lichaam op zo’n manier dat Chan Chan er opgewonden van raakt. Uiteraard zat dat laatste deel niet in het kinderverhaal, dat mag voor zich spreken.

Chan chan

Hoe dit nummer bij Buena Vista Social Club belandde en nu in elke relevante zomerplaylist staat, ligt voor de hand. Amerikaanse bluesartiest en producer Ry Cooder richt de groep op, nadat hij Cuba half jaren ’90 bezocht. Vele Cubaanse artiesten waren in de vergetelheid geraakt en konden sinds de Cubaanse_Revolutie maar mondjesmaat optreden. Dat konden ze in de jaren ervoor bijvoorbeeld in de Buena Vista Social Club in Havana.

Heropleving Cubaanse muziek

Hier traden de grootste artiesten op in de hoogtijdagen, die ook bovengenoemde Compay Segundo mee maakte. Ry Cooder gunde de artiesten uit die tijd een kans om nog eens in het (Cubaanse) zonnetje te staan. Dat “staan” mag gerust vervangen worden door “zitten”, want de meesten waren reeds tachtigers. Segundo (hij werd zo genoemd vanwege zijn vermaarde 2e stem) bood Cooder zijn nummer van ruim 10 jaar eerder aan. Cooder betrok hem bij het project, dat een volledig album opleverde met Son– en Bolero-invloeden, Cubaanser kon het niet. Het maakte de groep wereldberoemd en bracht de leden optredens over de hele wereld. Zo stond de groep nog in het Concertgebouw te Amsterdam. Gaandeweg stierven leden door hun hoge leeftijd en stroomden jongere collega’s in. Zo is er nog lang getourd, maar die van 2014/2015 was wel de laatste.

Voor veel mensen een heerlijk zomers nummer, dat echter nooit echter hoog in de charts komt. In ons land is dat niet anders met slechts een tipparadenotering. Het album verkoopt wereldwijd prima, alleen in de VS komt het niet verder dan #80 (anti-Cuba sentiment destijds?).

Zie ook Quique – Camino

Top 40-notering

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits