Camila Cabello – Liar (2019)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Camila Cabello – Liar (2019)

Camila Cabello – Liar

Cardpile
De Cubaans-Amerikaanse zangeres lanceert deze single van haar 2e album Romance eind 2019. Het is niet bekend over wie Cabello’s ‘Liar gaat, maar er worden meerdere suggesties gedaan door fans. De met flamenco/latin trap georiënteerde track werd niet overal een grote hit, wel in ons land met #6 in de hitlijst

Origineel: Lionel Richie – All night long (1983). Cabello zingt in exact dezelfde maat als Richie de tekst “We’re going to party, karambo, fiesta, forever
Come on and sing along ” opsomt.

Richie wilde meerdere talen in het nummer verwerken, zoals Swahili (“Karamu”) en Spaans (Fiesta). Maar voor Afrikaanse tekst kwam hij bedrogen uit, omdat er zoveel verschillende dialecten zijn. Zodoende maakte hij er zelf maar iets van, wat niets betekende, maar wel feestelijk klonk. Het party-geluid dat in All night long te horen is, werd later ook gebruikt in ‘Rhythm of the night’ (Debarge).

Zijn 4e solohit was bedoeld als “feelgood”-song zonder veel competenties. Lionel schreef het tijdens een vakantie in de Carribean, en paste een beat toe waar iedereen op kon dansen. Richie verklaarde hierover tegen CNN: “What I try to write about are real events. There will always be an easy like Sunday morning. There will always be an Endless love. And there will always be an all night long.”

Ritme uit Ace of Base classic

Origineel: Ace of Base – All that she wants (1993). Het ritme uit deze track is duidelijk uit dit nummer gehaald. Het werd aanvankelijk al opgenomen in 1991, maar na wat aanpassingen werd het als 2e single uitgebracht van ‘Happy Nation’. Dit was het debuutalbum van de succesvolle Zweedse formatie, die pop van een reggaejasje voorzag. Voor ‘All that she wants was de groep geïnspireerd door ‘Another Mother’ van Zweeds/ Nigeriaanse zangeres Kayo.

Ace of Base nam een demo op, dat de titel ‘Mr. Ace’ droeg met andere teksten dan de uiteindelijke versie. Ze benaderden grote popproducer Denniz PoP die al snel grote veranderingen aanbracht, zoals het weglaten van een rapstuk. Ook kreeg zangeres Jenny Berggren -in tegenstelling tot de demo- duidelijk de leadzang. Het bleek een schot in de roos, want uiteindelijk schoot het nummer naar de hoogste positie in vele landen. In 13 landen gebeurde dit, in de VS werd #2 bereikt, in ons land “slechts” #4. Het gaat over een vrouw die er veel van partner wisselt en zodoende toch een eenzaam gevoel overhoudt.

Camila Cabello heeft op de credits van Liar ook keurig Jenny Berggren, Jonas Berggren, Malin Berggren en Ulf Ekberg van Ace of Base als songwriters vermeld. Dat geldt uiteraard ook voor Lionel Richie.

Top 40-notering

Sample Ace of Base te horen na 0:40min, interpolatie van Richie’s vocalen zijn meteen te horen als Camila begint met zingen
Richie’s zang -gebruikt in Liar- is te horen na 0:45min
Sample te horen na 0:50min

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits