Carey, Mariah – I’ll be there (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Carey, Mariah – I’ll be there (1992)
I'll be there carey
Van haar MTV Unplugged concert. Gesteund door een 26-koppige begeleiding inclusief blazerssectie en tien achtergrondvocalisten

(o) Jackson 5 – I’ll be there (1970). Afkomstig van hun ‘Third Album’, waarop ook covers zoals Ready or not en ‘Bridge over Troubled water’ (Simon and Garfunkel). Dit was voor de broers Jackson hun meest succesvolle single met ruim 4.000.000 verkochte singles in de VS, daarbuiten 6miljoen+. Bovendien loste het I heard it through the grapevine (versie van Marvin Gaye) af als meest succesvolle Motown-hit. I’ll be there werd 11 jaar later weer afgelost door (een cover) Endless Love van Lionel Richie en Diana Ross. Belangrijk man achter de schermen was Hal Davis, die het nummer produceerde en (mede) schreef.

origineel I'll be there

MTV Unplugged

MTV had Carey benaderd om een Unplugged optreden voor de muziekzender op te nemen, waar ze graag op in ging. Vlak voor het optreden kreeg ze te horen dat het gebruikelijk was om op z’n minst en cover op te nemen. Last-minute heeft ze dit nummer eigen gemaakt en bijgevoegd op de Unplugged playlist. Ze voerde dit nummer uit met haar achtergrondzanger Trey Lorenz, waarbij Mariah het Michael Jackson-deel zong, Lorenz het Jermaine-deel. Na het optreden stroomden bij Columbia Records de verzoeken om ‘I’ll be there’ op single uit te brengen binnen. De live-versie ontdeed men van de dialoog en andere onnodige bijgeluiden en kwam dus ook op single uit.

Net als de originele versie van I’ll be there werd ook dit een gigantische hit met #1-posities in VS, Canada en Nederland, #2 in de UK, maar niet overal werden hoge noteringen gescoord. Zo kwam het bijvoorbeeld in Duitsland niet verder dan #33 en in Zweden was de piek op #26. Mariah zal het allemaal prima hebben gevonden, want ze kreeg een Grammy-nominatie voor beste r&b-performance. De Award ging echter aan haar neus voorbij, ten faveure van Boys II Men (‘Endless Road’).

Tijdens de Michael Jackson Memorial (na diens overlijden) op 7 July 2009 vertolkte Carey dit nummer samen met Lorenz. Andere vertolkingen van het nummer komen van o.a. The Replacements, Westlife en Latoya Jackson, de laatste is geen tip overigens!

Geef een reactie