Carnes, Kim – Bette Davis eyes (1981)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Carnes, Kim – Bette Davis eyes (1981)
Kim Carnes – Bette Davis eyes
Bette Davis eyes
Bette Davis, een bekend Hollywood-actrice, vooral bekend door haar sprekende eyes/ogen, kon het nummer zeer waarderen. Zodoende hing ze de door Carnes geschonken gouden en platina platen aan haar muur

Origineel: Jackie DeShannon – Bette Davis eyes (1975). Deze Amerikaanse zangeres brak halverwege de jaren ’50 al op 16-jarige leeftijd door. Bekende nummers van DeShannon zijn o.a. ‘Needles and pins’ (1962). Maar vooral ‘Put a little love in your heart’ (1968, zie hier) en ‘When you walk in the room’ (1963) zal bij velen een lampje doen branden. DeShannon schreef het (met songwriter Donna Weiss) nadat ze werd geïnspireerd door Davis in de film “Now Voyager” (1942). Uiteindelijk was het Weiss die het nummer overhandigde aan Carnes, die geen spijt kreeg van het accepteren daarvan.

Original version Bette Davis eyes
Een totaal ander klinkend origineel..

De versie van DeShannon is een heel andere dan die we kennen van Carnes. De eerste was een jazz georiënteerde bigbandversie, met een volledig andere sfeer dan de latere hitversie. Toch lag de demoversie die Deshannon opnam met Weiss dichter bij die van Carnes dan haar eigen uitgebrachte uitvoering. Het was de producer die aanstuurde op de uiteindelijke originele uitgave, wat tegen de zin was van DeShannon.

De stem van Rod Stewart?

Voor de uitvoering van Carnes vroeg de producer aan een assistent een zo goedkoop mogelijk (klinkende) drumset te kopen. Voor velen was het alsof er op een stuk plat liggend karton werd geramd . Het was keyboardspeler Bill Cuomo die met zijn zeer kenmerkende spel het nummer nog meer smoel gaf, naast de rauwe stem van Carnes. Sommigen dachten aanvankelijk de stem van Rod Stewart te horen, bij de eerste luisterbeurten.

Maar al snel werd het duidelijk wie de werkelijke uitvoerende was, want wát een hit werd Bette Davis Eyes! Het nummer won de Grammy for Record of the Year en was -op Endless Love en Physical (zie ook Kiss me)- na de grootste hit van 1981. Dat was althans in de VS, waar het 9 weken op #1 bivakkeerde. Het nummer deed hetzelfde in landen als Duitsland, Australië, Zuid-Afrika, Spanje en Zwitserland. In ons land werd slechts een 16e plek behaald..

Saillant detail: Carnes was naast muzikante ook actrice en speelde in 1967 al in film “C’mon, Let’s Live a Little”, waar ook Jackie DeShannon een rol in had. De twee zouden elkaar dus al vanaf dat moment gekend moeten hebben. Maar nog saillanter, Davis schreef Carnes een brief waarin ze aangaf blij te zijn met deze hitversie. Ook vanwege het feit dat haar kleindochter haar “cool” zou vinden, want er werd een hit over haar uitgebracht. Tenslotte kwam er in 2000 nog een opvallende cover uit in Australië. Het was actrice Gwyneth Paltrow die Bette Davis Eyes opnam voor de soundtrack behorende bij Duets. Ook uit datzelfde land, Kylie Minoque, zij nam het in 2014 op voor een BBC compilatie-album.

Top 40-notering

Translate »
Scroll naar boven