Carol of the Bells (1990)

Geplaatst door
Oeroude kersttune in moderne kerstfilm ‘Home Alone’
Carol of the bells origin
Filmmaatschappij Columbia had aanvankelijk filmcomponist Bruce Broughton benaderd voor de muziek in ‘Home Alone’. Maar hij had het te druk met een andere film, maar kwam regisseur Chris Columbus via Steven Spielberg uit bij de beroemde John Williams. Die voegde door hem en zijn team opgenomen kerstklassiekers toe aan de film. Hieronder ‘Oh, Holy Night’, ‘Star of Bethlehem’ en dus ‘Carol of the Bells’. De oorsprong van de laatste gaat ver terug..

Origineel: Ukrainian National Chorus – Shchedryk (Щедрик) (1922). Mykola Leontovych, componist en leraar componeerde het in 1916 en was vooral een lied voor het nieuwe jaar. De melodie leidde Leontovych af van ‘Shchedrivka’, een volkslied dat Oekraïners zongen op 13 januari (hún Oudjaarsavond). De componst voegde daar nog tekst aan toe. Dat ging om de legende die vertelt dat bij de geboorte van Jezus alle klokken op aarde ter ere van hem begonnen te luiden. Hier zit al de grootste link naar het lied zoals wij het kennen, Carol of the Bells.

Original carol of the Bells
Shchedryk voor het eerst op plaat

Studenten van de Universiteit van Kiev waren de eersten die het publiekelijk opvoerden. De eerste opname volgde pas 6 jaar later door het Oekraïense Nationale Koor. Schrijver Leontovychkon dat helaas niet meer meemaken. Het was in een tijd dat Russische Bolsjewieken jacht maakten op Oekraïense intellectuelen. Leden van de VChK (voorloper van KGB) schoten Leontovych voor het huis van zijn ouders dood in januari 1921.

Engelstalige kerstklassieker

Peter J. Wilhousky was één van de toeschouwers bij het optreden van het (gevluchte) Ukrainian National Chorus in Carnegie Hall. Dat was in 1922, Wilhousky was onder de indruk en schreef een Engelstalige tekst bij de muziek. Hij vroeg copyright aan hiervoor en werd (pas) in 1936 opgenomen door het huisorkest van NBC Radio. “Hark how the bells, sweet silver bells” zo begon Carol of the Bell, waarin de tekst géén vertaling is van Shchedryk. De (kerst-)bel staat centraal en ligt de nadruk nu minder op het nieuwe jaar, maar op kerstviering met de tekst: “Merry, merry, merry, merry Christmas”.

Wilhousky, Amerikaans componist met Oekraïense roots

Hoewel Wilhousky met zijn NBC-orkest de originele Carol of the Bells bracht, kwam de eerste uitgave (1941) van Westminster Choir. Honderden versies zouden later volgen, van bijvoorbeeld The Four Seasons, Kenny Rogers, O’Jays, LeAnn Rimes en Marillion. Het groeide uit tot één van de bekendste kerstanthems en vond ook zijn weg naar de commercie (radio- en TV-reclamemakers maakten er gretig gebruik van. Maar veruit het grootste deel van ons kent het lied toch echt dankzij John Williams (niet die van “Help, mijn man is klusser”). Hij nam het op tegen de setting van één van ’s werelds meest bekende familie kerstfilms.

Even in chronologische volgorde..

De oerversie van Carol of the Bells
En de bekende scène uit Home Alone waarin Carol of the Bells klinkt..

Geef een reactie