Chaka Khan – I feel for you (1984)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Chaka Khan – I feel for you (1984)

Chaka Khan – I feel for you

I feel for you is opgenomen met niet de minste artiesten. Zo is Melle_Mel te horen als rapper en kwam ook Stevie Wonder opdraven om de mondharmonica ter mond te nemen

(o) Prince – I feel for you (1979). Van zijn 2e album ‘Prince’ waarop de dan nog 20 á 21-jarige artiest zelf tekent voor compositie en uitvoering. Daarnaast produceert hij ook het gehele album, dat nog vooral een r&b- en discogeluid laat horen. De voortekenen voor een supersterrenstatus waren voor het goede oor toch al hoorbaar. Maar ook commerciëel was er een opgaande lijn, want het was zijn eerste plaat die de platinum status bereikte. Dit was begin 1980, als ook single ‘I wanna be your lover’ -de eerste van Prince die- de charts haalt (#11). ‘I feel for you’ is een albumtrack, waarop de zanger uit Minneapolis zijn falsetstem als muzikaal wapen gebruikt. De sex is als thema al aanwezig en het zou op 3e album ‘Dirty Mind’ alleen maar broeieriger worden.

Het waren eerst nog the Pointer Sisters die ‘I feel for you’ in 1982 coverden voor hun album ‘So Excited!’. Net als Prince brachten ook deze dames hun versie niet uit op single, ‘I’m so excited’ was de grote hit.

Versie Chaka Khan

De cover was een initiatief van haar producer Arif Mardin, die een cassette van de platenmaatschappij van Prince kreeg. Khan moest niet veel van popmuziek hebben, maar was een groot Prince-fan. Bovendien had ze na teleurstellende verkoopcijfers van 2 voorgaande solo-albums een hit nodig. De tekst kon Chaka zo overnemen, omdat het (lust-)verlangen naar een genderneutraal persoon was gericht. Qua instrumentatie werd er wel veel toegepast, zo werd een rapgedeelte toegevoegd (van Melle Mel uit The Furious Five). Rap was nog vrij ongebruikelijk in de popmuziek en Chaka was er aanvankelijk ook niet blij mee. Uiteindelijk kon Mardin haar overtuigen van de toegevoegde waarde. Ook het mondharmonicageluid van Stevie Wonder is niet weg te denken, alsmede de bas synthesizer door David Frank.

De rol van Wonder is zowaar nog groter in dit verhaal, vanwege een sample. Rond minuut 3:00 zijn er 2 kleine vocale samples te horen uit ‘Fingertips part 2’ door Little Stevie Wonder. In 1963 was dit namelijk nog de artiestennaam van Wonderke.

Leuk om te vermelden is dat Stevie degene was die ‘Tell me something good’ schreef, de eerste hit voor Khan. Dit was overigens nog met begeleidingsband Rufus. Veel pophits had ze niet, ze had ook meer met jazz, want over dit nummer zei ze ooit: “I can sing that kind of stuff in my sleep”. Toch werd het voor de zangeres haar grootste hit, met een #1-notering in de UK, #3 in de VS. Alleen in ons land was een remix-versie van ‘I’m every woman’ een grotere hit van haar (#9 tegenover #12).

Top 40-notering

Luister rond 0:05 en 1:40 voor de vocale stukjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits