Club Nouveau – Lean on me (1987)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Club Nouveau – Lean on me (1987)

Club Nouveau – Lean on me

Deze groep is deels ontstaan uit een andere Amerikaanse r&b-groep, Timex_Social_Club. Dit was verreweg de grootste hit van de groep met een #5-notering in ons land. In de Billboard Hot 100 werd de lijst zelfs 2 weken aangevoerd met ‘Lean on me

(o) Bill Withers – Lean on me (1972). Het is de eerste single van zijn 2e album ‘Still Bill’, nadat hij al eerder doorbrak met ‘Ain’t no sunshine’. Met leden van de Watts_103rd_Street_Rhythm Band tourt hij rond en kent meerdere successen in de jaren ’70. Dit is het decennium erna tanende en komt ook nog in de clinch met Columbia Records. Deze laatste heeft een grote vinger in de pap in de carrière van Withers, die halverwege jaren ’80 de muziekindustrie achter zich laat. Hij is al enkele jaren met “pensioen” als ‘Lovely day’ in geremixte vorm (door Ben Liebrand) in 1988 goed scoort. Morele problemen heeft de zanger niet, hij brak pas door op z’n 32e en had al een leven daarvoor.

In ‘Lean on me’ beschrijft Bill Withers de wereld waar hij vandaan kwam, alvorens hij naar California vertrok. In West-Virginia stonden mensen anders in het leven, lieten elkaar niet snel barsten, zoals in Los Angeles. “Even in the rural South, there were people who would help you out even across racial lines. Somebody who would probably stand in a mob that might lynch you if you pissed them off, would help you out in another way.”

Dat het nummer nog in het collectieve geheugen zit, zal ook komen door Mary J Blige. Zij zingt ‘Lean on me’ in 2009 tijdens de inauguratie van Barack Obama. Misschien nog wel mooier is de versie van Stevie Wonder met John Legend. Zij zingen het nummer tijdens de Introduction in the Rock and Roll Hall of Fame in 2015. Halverwege komt ook Bill Withers meezingen, hetgeen zijn eerste publieke optreden betekent sinds zo’n 30 jaar!

Covers zijn er ook opgenomen (studioversies) van o.a. Tom Jones, Al Green en Seal.

Top 40-notering

Geef een reactie